Macronova Republika v pohybu má nového předsedu. Je jím mluvčí Castaner

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: Profimedia.cz

Paříž si připomíná dva roky staré teroristické útoky, při kterých zemřelo 130 lidí.
Paříž si připomíná dva roky staré teroristické útoky, při kterých zemřelo 130 lidí.
Řecký premiér Alexis Tsipras přivítal francouzského prezidenta Emmanuela Macrona
Řecký premiér Alexis Tsipras přivítal francouzského prezidenta Emmanuela Macrona
5
Fotogalerie

Dosavadní mluvčí francouzské vlády Christophe Castaner byl dnes na prvním sjezdu strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) zvolen jejím předsedou. Castaner neměl v klání soupeře a byl téměř jednomyslně - jen dva účastníci sněmu se zdrželi - zvolen "generálním delegátem" s tříletým mandátem, poznamenal list Le Monde na svém webu.

Od blízkého spolupracovníka prezidenta Macrona se podle deníku očekává, že dodá nový elán uskupení, kterému kritici vyčítají nepřítomnost na politické scéně i nedostatek vnitrostranické demokracie, což má vyjadřovat i "sovětské skóre" při hlasování.

"Je pravda, že Francie má ráda kohoutí zápasy, ale taky se dá tvrdit, že má kandidatura je samozřejmá," poznamenal Castaner ještě před zvolením. Podle listu připouštěl, že nejde zrovna o vysněnou funkci, chápe ji však jako misi, kterou je třeba splnit.

Le Monde předpověděl, že nová, neplacená funkce přiměje Castanera k odchodu z role vládního mluvčího a podle některých názorů i k odchodu z vlády, kde zastává také funkci státního tajemníka pro styky s parlamentem, tedy měl by se vrátit do poslaneckých lavic. V této souvislosti se dají počátkem příštího týdne čekat změny ve vládním kabinetu.