Maďarsko se stane rájem pro daně

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

V rámci nejnovějšího konvergenčního programu, který maďarská vláda předložila Bruselu, má letos zabezpečit 2,5procentní a v příštím roce ještě nižší deficit státního rozpočtu škála nových daní a poplatků. Nejvíc se v Maďarsku hovoří o dani pro telekomunikační sektor, ale na straně spotřebitelů.

Stát uvalí dva forinty (0, 17 koruny) na každou začatou minutu telefonního hovoru, na SMS a MMS zprávy. Nízké zvýšení ceny bude mít velký efekt (v tomto roce 30, v příštím 52 miliard forintů). Podobná je situace s takzvanou transakční daní, která zatíží pohyb peněz, od bankovních převodů po placení poštovními poukázkami. Počítá se s tím, že 0,1procentní klíč přinese 130 až 228 miliard forintů.

Za „brutální“ komentáře označují daň, která zatíží pojištění. Nejcitlivěji se to dotkne pojištění motorových vozidel – na povinném chtějí získat až 30 procent, na havarijním 15 procent současné placené sumy. Majetkové pojištění zdaní deseti procenty, životní pojistky zůstanou „nulové“.

Novým, v podstatě technickým tahem je obrácené účtování DPH v zemědělství, kdy prodejce nezapočítá DPH, daň zaplatí do státní kasy kupující, a tak se zamezí podvodům při vracení DPH. Další příjmy má v příštím roce přinést zavedení elektronického mýta (75 miliard forintů) a zvýšení daní ze zisku energetických společností (55 miliard).

Dále se počítá se snížením dotací na léky, hromadnou dopravu a výdajů na centrální fond pro výzkum a technologické inovace. Také se sníží výdaje rozpočtových orgánů a odevzdáním nemocnic a jiných institucí do rukou státu se zlepší bilance samospráv. Celkem by opatření v příštím roce měla rozpočtu pomoci až o 600 miliard.

Daňový poradce, někdejší šéf daňové správy a nyní expert společnosti Ernst and Young Szabolcs Vámosi-Nagy schvaluje vládní logiku, podle které se nezvyšuje daňové zatížení práce, ale spotřeby. Analytici míní, že to bude stačit na to, aby ministři financí EU 22. června zrušili rozhodnutí o zastavení plateb Maďarsku z kohezního fondu.

Autor je spolupracovníkem redakce