Malajsie: Úlomek z ostrova Réunion pochází z Boeingu 777

Úlomek letadla nalezený na Réunionu

Úlomek letadla nalezený na Réunionu Zdroj: CTK

Úlomek křídla nalezený na ostrově Réunion pocházel z letadla Boeing 777, tedy stejného typu jako zmizelý stroj z letu MH370. Uvedl to dnes náměstek malajsijského ministra dopravy Abdul Aziz Kaprawi.

Boeing beze stopy zmizel v březnu 2014. Na palubě letadla bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

„Číslo součástky potvrzuje, že (úlomek) pocházel z letadla Boeing 777. Je to informace od MAS (Malaysia Airlines). Informovali mě,“ řekl Kaprawi agentuře AFP. „Myslím, že se blížíme k vyřešení záhady letu MH370. Mohl by to být přesvědčivý důkaz, že se MH370 zřítil do Indického oceánu,“ dodal.

Úlomek, který je dlouhý kolem dvou metrů a který byl zřejmě vztlakovou klapkou křídla, našli ve středu v Saint-André na východě ostrova Réunion pracovníci firmy, která má na starosti čištění pobřeží. Podrobnějšímu zkoumání má být úlomek podroben ve francouzském Toulouse, kam má dorazit v sobotu.

Podrobnějšímu zkoumání má být úlomek podroben v centru generálního ředitelství letecké techniky (DGA-TA) v Balmě u francouzského Toulouse, kam má dorazit v sobotu. Analýza fragmentu začne příští středu odpoledne, oznámila dnes pařížská prokuratura podle agentury AFP. Datum zveřejnění výsledků zkoumání nebylo zveřejněno. Soudní expertiza bude svěřena DGA-TA a jednomu soudnímu expertovi.

Šéf australského úřadu pro bezpečnost dopravy (ATSB) Martin Dolan odhadl, že poslední pochybnosti, zda úlomek patřil letu MH370, by mohly být rozptýleny „během 24 hodin“.