Méně turistů, více policistů: Paříž tlumí novoroční oslavy

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži Zdroj: ctk/AP

Život v Paříži se od listopadových atentátů ještě zdaleka nevrátil k normálu. Je tam i méně turistů, kteří by pozvedli slavnostní náladu majitelů pařížských kaváren a bister. Oslavy příchodu nového roku stále ještě tlumí atmosféra po listopadových teroristických útocích.

Erik Modenese pozoruje poloprázdné terasy barů, kaváren a restaurací v ulici Montorgueil v centru Paříže a hloubá nad tím, že téměř sedm týdnů po smrtících teroristických útocích z 13. listopadu se obchod a vůbec život teprve bude vracet k normálu.

„Máme všichni stále o asi deset procent méně klientů než obvykle, přestože je krásné, téměř jarní počasí. Pařížané nakonec začali chodit opět ven, ale turisté se ve velkých počtech zatím nevrátili. Dopady útoků jsou pořád znát,“ říká Modenese, který je vedoucím restaurace a baru Le Compas ve čtvrti Halles. Tržby mu jako ostatním podobným zařízením klesly po atentátech skoro o polovinu.

Opatrný každodenní život

Necelé dva měsíce po koordinovaných teroristických útocích na oblíbená noční místa v Paříži a jejím nejbližším okolí, při nichž zahynulo 130 lidí a další stovky byly zraněny, mají obavy z nového násilí stále dopady na obyvatele, turisty i představitele města. Zvýšená bezpečnostní opatření také mění vzhled a atmosféru každodenního života francouzské metropole.

Tisíce vojáků a policistů byly rozmístěny po celém městě a zemi. V ulicích jsou běžně k vidění vojenské hlídky s purpurovými barety, khaki uniformami, neprůstřelnými vestami a s automatickými zbraněmi na hrudi. Jen na Štědrý den střežilo v celé zemi kostely a místa s větším počtem lidí na 120 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. V Paříži bude 31. prosince rozmístěno 9000 policistů, což je 80 procent celého sboru.

Obavy z teroru v Paříži tlumí i začátek novoročních oslav, což je tam z hlediska turistiky tradičně významné období. Oficiální oslavy tak v Paříži letos budou méně bujaré. Úřady očekávají, že v noci na pátek bude méně Francouzů a cizinců na třídě Champs-Elysées, kde se tradičně účastní silvestrovských oslav na 600 tisíc lidí.

Z bezpečnostních důvodů se také uvažovalo o zrušení všech novoročních oslav v ulicích, ale pařížské úřady nakonec rozhodly, že je pouze zmírní. Například tradiční ohňostroj nahradí video promítané na horní straně Champs-Elysées, kam od 20:00 SEČ nebude dalším příchozím povolen vstup.

Symbolické oslavy

Pařížská starostka Anne Hidalgová připustila, že novoroční oslavy budou kvůli přetrvávajícím obavám z terorismu hodně symbolické. Podle ní z metropole hlavně zazní vzkaz, že „Paříž stojí a Pařížané dál žijí“.

Jisté ale je, že restaurační provozovny budou mít opět nižší tržby. „Bude to smutný Nový rok, hlavně pro bary a kavárny, které jsou ve značné míře závislé na turistech,“ řekl vedoucí bistra Café Pere et Fils v ulici Montmartre nedaleko burzy Alexandre Bernard.