Mexičané vydají narkobosse "Prcka" do USA

mexický narkobaron Joaquín Guzmán

mexický narkobaron Joaquín Guzmán Zdroj: ctk/AP

Mexické ministerstvo zahraničí schválilo vydání mexického drogového bosse Joaquína Guzmána Spojeným státům, které o to opakovaně žádaly. V úterý vyšel vstříc žádosti mexický soud poté, co se Američané zaručili, že Guzmánovi nebude hrozit trest smrti; konečné slovo ale náleželo ministerstvu zahraničí. Guzmánovi právníci již dříve uvedli, že se proti podobnému postupu úřadů odvolají. Mají na to nyní 30 dní.

Pokud Guzmán skončí ve Spojených státech, bude se zodpovídat ze zločinů nejméně před federálními soudy v Texasu a v Kalifornii. Šéf obávaného drogového kartelu Sinaloa čelí v USA obviněním z vraždy, z pašování a distribuce kokainu a marihuany, z praní špinavých peněz a z nelegálního držení zbraní.

Guzmán, jenž má kvůli svému nevelkému vzrůstu přezdívku El Chapo (Prcek), velí gangu, který má pod kontrolou velkou část obchodu s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Obviněním čelí celkem od sedmi federálních žalobců v různých státech USA.

V Mexiku byl Guzmán odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. Od té doby se však několikrát dostal z vězení; pokaždé do toho byli podle vyšetřování zapleteni také úředníci. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce s prádlem a dopaden byl až v únoru 2014. Loni v červenci pak ve chvíli, kdy se schylovalo k rozhodnutí o jeho vydání, uprchl Guzmán tunelem ze své cely a policie ho dopadla až letos v lednu v jeho rodném městě Sinaloa.