Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Kaddáfího

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího kvůli jejich údajným zločinům proti lidskosti v souvislosti s boji v této severoafrické zemi. Oznámili to dnes soudci ICC. Žádost o vydání zatykače podal v květnu žalobce mezinárodního soudu Luis Moreno-Ocampo.

Kaddáfí je podle dnešního oznámení soudců hledán kvůli přípravě vražd, zatýkání a věznění stovek civilistů v prvních 12 dnech povstání proti jeho více než 41 let trvající vládě a za snahu údajné zločiny ututlat. Devětašedesátiletý Kaddáfí byl v Morenově-Ocampově žádosti o vydání zatykače označován za „nepřímého vykonavatele“ zločinů, zatímco jeho syn Sajf Islám za jejich „nepřímého spoluautora“.

Podle žalobce ICC si povstání v Libyi vyžádalo tisíce obětí. Před boji podle OSN uteklo za hranice 650.000 Libyjců, v rámci země konflikt z domovů vyhnal 243.000 dalších.

Po súdánském prezidentovi Umaru Bašírovi je Kaddáfí druhým úřadujícím státníkem, jehož haagský soud za zločiny proti lidskosti trestně stíhá.