Milánské Expo 2015 otevřelo své brány

italský premiér Mattteo Renzi při zahájení výstavy Expo 2015

italský premiér Mattteo Renzi při zahájení výstavy Expo 2015 Zdroj: ctk

Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
4
Fotogalerie
V severoitalském Miláně se otevřely brány světové výstavy Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život. O dvě hodiny později byla půlroční akce slavnostně zahájena. Hlavním tématem je hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele Země. Své úspěchy ve vědě a technice představuje ve svém pavilonu i Česká republika.

„Jsem hodně vzrušená, hodně zvědavá a jako první navštívím japonský pavilón,“ sdělila italské tiskové agentuře ANSA italská návštěvnice Marilena Bascianiová, která branami prošla jako vůbec první.

„Je to zcela nový zážitek. Rozhodl jsem se přijít hned v první hodinu, protože to bude zvláštní,“ řekl agentuře AFP 34letý Srílančan Hiran, který žije trvale v Británii a na výstavu přišel s dalšími pěti členy rodiny.

Na milánském Expu vystavuje 145 zemí a zahájení se zúčastnily desítky hlav států a vlád a ministrů. Italský prezident Sergio Mattarella prohlásil, že výstava je mimořádnou příležitostí pro jeho zemi. Premiér Matteo Renzi při této příležitosti řekl, že výstava bude testem italské budoucnosti po letech stagnace a recese.

Expu adresoval videoposelství papež František, který řekl, že je „hlasem poutníků světa“. „Můj je hlas mnoha chudých, kteří se důstojně snaží vydělávat na svůj chleba s potem ve tváři,“ řekla hlava římskokatolické církve.

Podle generálního komisaře české účasti Jiřího Potužníka bylo dnes příjemným překvapením, že vztyčování vlajky Expa 2015 provázely tóny Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Areál výstavy zaplňují návštěvníci zatím jen postupně. Potužník odhadl, že se dnes budou počítat spíš po tisících, než po desetitisících v příštích dnech. Hlavní organizátoři odhadují, že do konce října přijede do Milána asi 20 milionů návštěvníků. Dopředu bylo prodáno již deset milionů vstupenek.

Expo 2015 v MiláněExpo 2015 v Miláně | ctk

Hlavním tématem české expozice je voda a její čištění prostřednictvím nanotechnologií. V pavilonu je i dvanáct metrů čtverečních živého lesa, ve kterém mají záběry z miniaturních kamer na rozměrné projekční ploše zprostředkovat jedinečný zážitek při pozorování života rostlin.

Světovou výstavu provázejí protesty. Hnutí No Expo na dnešek po 14:00 SELČ ohlásilo demonstraci, které by se prý mohlo zúčastnit až 30 tisíc lidí. Už ve čtvrtek proti konání akce v Miláně protestovalo zhruba 800 lidí, z velké části studentů a odpůrců globalizace. Mimo jiné Expu vytýkají jeho nákladnost. Někteří z nich házeli vajíčka a dělbuchy a barvou potřísnili několik budov.

Příprava výstavy na sebe přilákala pozornost kvůli korupčním skandálům, kvůli kterým bylo podle agentury Reuters několik vysoce postavených činitelů z řad organizátorů Expa zatčeno. Kritiku také vyvolaly vyšší než odhadované náklady stavby a stavební průtahy.