MMF uznal povstaleckou radu jako legitimní vládu Libye

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Francois Mori

Mezinárodní měnový fond (MMF) uznal libyjskou Přechodnou národní radu (NTC) jako legitimní vládu Libye. Oznámila to dnes nová šéfka fondu Christine Lagardeová u příležitosti schůzky skupiny G8 ve francouzském Marseille. Uvedla také, že jakmile to umožní bezpečnostní podmínky v Libyi, pošle tam svůj tým.

„Libyi v MMF nyní formálně zastupuje NTC,“ řekla podle agentury AFP Lagardeová. Podle agentury Reuters dodala, že fond je připraven poskytnout prozatímním libyjským úřadům všechny služby, které nabízí.

Zástupci zemí skupiny G8 podle Reuters dnes také slíbili poskytnout v dalších dvou letech 38 miliard dolarů (682 miliard korun) Egyptu, Tunisku, Maroku a Jordánsku. Pozvánku do tohoto programu prý dostane i přechodná libyjská rada, která se jednání v Marseille mohla zúčastnit jen jako pozorovatel.

Přechodnou národní radu v únoru jako svůj politický orgán ustavili odpůrci režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Jako legitimní libyjskou vládu ji uznalo asi sedm desítek zemí světa. Poté, co povstalci po půl roce bojů v srpnu dobyli libyjské hlavní město Tripolis a přiměli tak Kaddáfího k útěku, se k zemím uznávajícím NTC zařadila také Česká republika.

Skupina G8, jejímiž členy jsou Francie, Spojené státy, Británie, Německo, Itálie, Japonsko, Kanada a Rusko, podpořila nové arabské demokracie již na květnovém summitu ve francouzském Deauville. Novým vládám v Egyptě a v Tunisku tehdy slíbila pomoc ve výši 20 miliard dolarů.