Moskva zve pozorovatele OBSE na hranice s Ukrajinou

Vojáci během moskevské přehlídky u příležitosti 66. výročí konce Druhé světové války.

Vojáci během moskevské přehlídky u příležitosti 66. výročí konce Druhé světové války. Zdroj: CTK/AP

Rusko zve pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na své hraniční přechody Doněck a Gukovo v Rostovské oblasti, aby prokázalo dobrou vůli v době zvýšeného napětí na hranicích s Ukrajinou. Oznámilo to v Moskvě ruské ministerstvo zahraničí. Ruské pohraniční město Doněck se o víkendu stalo místem incidentu, při kterém granát z Ukrajiny zabil v Rusku ruského občana a další dvě osoby vážně zranil. Kyjev dnes z palby na ukrajinské cíle naopak obvinil Rusko.

Přes hraniční přechod u ruského města Doněck vede hlavní komunikace spojující ruskou Rostovskou oblast s východoukrajinským městem Luhansk. Přechod Gukovo se nachází asi 50 kilometrů jižněji. Na ukrajinské straně hranic údajně operují jednotky proruských vzbouřenců, které ukrajinská armáda ostřeluje z granátometů a minometů.

„V souvislosti se zhoršením situace na jihovýchodě Ukrajiny, kde Kyjev provádí svou bojovou operaci, ruská strana ve snaze projevit dobrou vůli a nečekajíc na případné příměří zve pozorovatele OBSE do dvou přechodů na rusko-ukrajinské hranici,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo. Pozorovatelé prý mohou do ruských pohraničních postů dorazit „třeba hned zítra“.

Sestřelení letounu

Napětí na hranicích dnes dál zvýšilo sestřelení ukrajinského dopravního letounu An-26, při kterém podle nepotvrzených zpráv ukrajinského tisku zahynulo až dvacet lidí. Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej dnes na webu prezidentské kanceláře oznámil, že stroj byl zasažen raketou odpálenou „pravděpodobně“ z ruského území. Letoun podle ministra letěl ve výši 6500 metrů, což je příliš vysoko, aby ho zasáhla jakákoli zbraň, které mají ve svém arzenálu separatisté.

Podle vzbouřenců bylo letadlo sestřeleno u ukrajinské obce Izvaryne nedaleko ruského pohraničního města Doněck. Očití svědci prý viděli několik padáků i náklad vyhozený z paluby letadla. Oficiální informace pád letounu potvrdila, pilot se prý katapultoval. Podle ukrajinských médií údajně posádka letadla po sestřelení navázala kontakt s velením ukrajinské armády.

Při Ukrajině prý manévrují cizí jednotky

Vysoký důstojník Severoatlantické aliance dnes v Bruselu novinářům řekl, že Rusko posiluje své jednotky na hranicích s Ukrajinou a soustředilo v pohraničních oblastech přes 10 tisíc vojáků. O přísunu ruských jednotek k západní hranici už dříve informovalo ukrajinské velení. Podle důstojníka NATO se pohyby ruských vojsk při hranicích zvýšily zejména během minulého týdne.

Rusko minulý měsíc vrátilo do kasáren většinu ze 40 tisíc svých vojáků, které rozmístilo při hranicích s Ukrajinou v reakci na povstání proruských separatistů v Doněcké a Luhanské oblasti. Nyní se ale počet ruských jednotek znovu zvyšuje. „Podle našich odhadů je v pohraničí 10 tisíc až 12 tisíc ruských vojáků,“ uvedl v Bruselu alianční důstojník.