Na nádraží v Bicske u Budapešti vypukly potyčky migrantů s policisty

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti Zdroj: ctk/AP

Běženci na nádraží Keleti v Budapešti
Běženci na nádraží Keleti v Budapešti
Běženci na nádraží Keleti v Budapešti
3
Fotogalerie
Na nádraží ve městě Bicske u Budapešti dnes vypukly potyčky, když se policisté snažili dostat několik stovek migrantů do tamního přijímacího tábora. Policie železniční stanici označila za "operační zónu" a vykázala z ní všechny novináře. Úřady předtím dostaly uprchlíky do Bicske lstí, když v nich vyvolaly přesvědčení, že pojedou bez problémů z Budapešti do Šoproně.

Stovky běženců snažící se dostat na západ Evropy ráno zaplavily Východní nádraží (Keleti) v Budapešti poté, co ho opustili po dvoudenním střežení policisté. Státní železniční společnost ale zároveň oznámila, že žádné přímé mezinárodní vlaky z tohoto nádraží směrem do Rakouska a Německa, ani Slovenska nebo Česka vypravovány nebudou.

Místo toho byly připraveny dvě zvláštní soupravy, které měly migranty převézt jen do Šoproně u rakouských hranic. První souprava přeplněná běženci však skončila po ujetí zhruba 40 kilometrů v Bicske, kde je centrum pro příjem uprchlíků. Žádná další souprava „do Šoproně“ podle zpravodaje ČTK už nevyjela. Mezi utečenci na nádraží Keleti se totiž mezitím rychle roznesla zpráva o osudu jejich druhů z prvního vlaku v Bicske.

Maďarské dráhy podle agentury MTI sdělily, že mezinárodní spoje byly zastaveny kvůli zajištění bezpečnosti dopravy. Oznámily ale také, že již koupené jízdenky lze použít i na vnitrostátních spojích. Očekávalo se proto, že se běženci přesunou k rakouským hranicím jinými vlaky. Úřady také později na Keleti nechaly přistavit dva zvláštní vlaky do Šoproně.

Hned první ale skončil v Bicske, kde policisté nechali z vlaku všechny vystoupit. Běžencům nařídili odchod do tamního přijímacího střediska, zatímco ostatní cestující mohli přestoupit do jiné soupravy pokračující v cestě. Rozzlobení uprchlíci bušili pěstmi do vagonů, někteří si lehli na koleje a několik desítek jich podle agentury Reuters uteklo. Potom vypukly potyčky, když migranti přetlačili policisty a znovu vtrhli do vagónů, jimiž předtím přijeli. Asi tři desítky jich protestují v nádražní budově. Policie pak začala z nádraží vytlačovat novináře s poukazem na to, že objekt je „operační zónou“.

Šéf vídeňské policie Gerhard Pürstl mezitím uvedl, že migranti, kteří přijedou do rakouské metropole, budou kontrolováni jen namátkově a nebude jim bráněno, aby pokračovali v cestě do Německa. „Co rozhodně nemůžeme, je kontrolovat všechny tyto lidi, zjišťovat jejich totožnost nebo je případně zadržovat. Nemůžeme to dělat a ani to nemáme v úmyslu,“ řekl.

Vlaky z Česka končí u hranic

K podobnému kroku se ve středu rozhodlo i Česko. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová sdělila, že končí zajišťování v záchytných zařízeních občanů Sýrie, kteří předtím požádali o azyl v Maďarsku. Policisté je vyslechnou a nabídnou možnost vyřízení azylu v Česku. Pokud ji nepřijmou, tak budou muset do sedmi dní opustit zemi. Jejich cesta do Německa tak prý bude rychlejší.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský sdělil, že kvůli rozhodnutí maďarské strany pozastavit přímé mezinárodní spoje budou vlaky spojující Česko s Maďarskem v obou směrech končit jízdu v maďarské pohraniční stanici Szob, která je kousek od hranic se Slovenskem.

Maďarské úřady v pondělí nečekaně nechaly přes 3000 migrantů odjet z Keleti několika vlaky do Rakouska a dál do Německa s poukazem na benevolentnější přístup německých úřadů vůči běžencům ze Sýrie. V úterý však, po „vysvětlení nedorozumění“ s Berlínem, policie nádraží uzavřela a na nástupiště už pouštěla jen „oprávněné cestující“, tedy nikoli migranty.

Kolem Keleti se pak utábořily dva až tři tisíce uprchlíků, čekajících, že jim opět bude umožněno odjet do Vídně, Mnichova a Berlína. Mnozí z nich si už koupili drahé jízdenky.

Maďarsko patří mezi státy nejvíce postižené současnou migrační krizí, při níž proudí do Evropské unie statisíce uprchlíků z válkou či chudobou sužovaných zemí Blízkého východu a Afriky, zejména ze Sýrie.

Vláda premiéra Viktora Orbána nechala na jižní hranici se Srbskem postavit plot ve snaze zastavit neustávající proud běženců, kterých jen od začátku roku do země přišlo na 150 tisíc. Parlament navíc připravuje změny zákonů, které by měly umožnit radikálnější postup vůči ilegálním migrantům a zejména převaděčům. Maďarská policie ve středu zadržela dalších 2061 migrantů. I oni přišli ze Srbska, přestože na hranicích stojí nový plot.