Na příměří na východě Ukrajiny dohlédnou bezpilotní letouny

Na východ Ukrajiny dorazily první dva bezpilotní letouny. Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) mají pomoci s kontrolou dodržování příměří, uzavřeného na počátku září mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na mluvčího organizace.

OBSE počítá s tím, že použije čtyři bezpilotní letouny ke kontrole rusko-ukrajinských hranic a přilehlé oblasti nedávných bojů, které si vyžádaly více než 3600 mrtvých. Od vyhlášení příměří 5. září zahynulo podle AFP přinejmenším 80 vojáků a civilistů.

Ukrajinská armáda podle agentury Unian v dnešním komuniké uvedla, že povstalecké jednotky, které se zřejmě vymkly kontrole povstaleckého vedení, během uplynulých 24 hodin ostřelovaly armádní pozice na doněckém letišti a u měst Debalceve, Redkodub, Buhlehirsk, Starohnativka, Marijinka, Nikišyne a Ščastja. Při odrážení útoků vojáci zabili čtyři povstalce. Podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka armáda během uplynulých 24 hodin zaznamenala jednoho padlého a 13 zraněných vojáků.

V hlavní povstalecké baště Doněcku byla uplynulá noc klidná, ale od rána je opět slyšet výstřely a salvy, uvedla doněcká radnice. Při nedělním ostřelování zahynuli dva civilisté a tucet dalších utrpěl různě závažná zranění. Navzdory příměří obě strany svádějí úporné boje o strategicky důležité mezinárodní letiště. Ukrajinská média dnes citují vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podle kterého pokračuje střídání ruských vojáků na východě Ukrajiny, jichž v zemi zůstává okolo 3000, a Rusové prý také dodali povstalcům válčícím o doněcké letiště desítku kusů nové obrněné techniky.