Na Ukrajině se šíří prasečí chřipka, má již 25 obětí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Pětadvacet lidí na Ukrajině od začátku chřipkové sezony podlehlo prasečí chřipce. Arménské ministerstvo zdravotnictví ve středu ohlásilo, že nákaze prasečí chřipkou podlehlo za prosinec a leden deset lidí.

V ukrajinských médiích se podle webu KyivPost dříve objevily zprávy o údajné padesátce obětí nákazy virem prasečí chřipky H1N1, ale ve středu ministr zdravotnictví na jednání vlády uklidňoval veřejnost, aby nepodléhala panice, protože propuknutí epidemie podle něj nehrozí.

Prý obvykle chřipková sezona vrcholí na počátku roku. Většina obětí podlehla podle ministra proto, že příliš pozdě zašla k lékaři.Arménské ministerstvo zdravotnictví ve středu ohlásilo, že nákaze prasečí chřipkou, způsobenou virem H1N1, podlehlo za prosinec a leden deset lidí.

V červnu 2009 byla vyhlášena pandemie prasečí chřipky, celosvětově jí podlehlo na 18 500 lidí.

Sedm lidí zemřelo letos a tři před koncem loňského roku, upřesnila mluvčí arménského ministerstva. Situace se podle ní zlepšuje a vypuknutí epidemie nehrozí.

Virus H1N1, který vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky, se objevil před sedmi lety. Šíří se vzduchem a napadá dýchací ústrojí člověka. Nakažení pak trpí rýmou, kašlem, bolestmi hlavy a krku, mají vysoké horečky; častou komplikací může být i zápal plic.

V červnu 2009 byla vyhlášena pandemie prasečí chřipky, celosvětově jí podlehlo na 18 500 lidí. V České republice se touto chřipkou nakazilo celkem 2477 osob a do března 2010 na ni 102 lidí zemřelo. Pandemie skončila v srpnu 2010.