Natáčení dánského velkoseriálu provázely spory o platy Čechů. Brali málo

Dánské odbory obvinily producenty dánského velkoseriálu ze sociálního dumpingu kvůli nízkým platům členů českého štábu, který se podílí na natáčení. Češi totiž brali méně než Dánové, nyní už ale mají odměny dorovnané na dánskou úroveň.

Historický epos 1864 o válce s Pruskem se až do července natáčel v Česku a pak se filmaři přesunuli Dánska, kde vznikly zmíněné mzdové problémy. Dvanáctku českých pracovníků zaměstnával přímo tuzemský koproducent Sirena film a platil je podle vlastních pravidel.

„Náš štáb má své vlastní podmínky a dánský zase jiné,“ uvedla pro server E15.cz producentka ze Sirena film Kristina Hejduková. K případu se dokonce vyjadřovala i dánská sociální demokracie, podle níž musí tamější veřejnoprávní televize DR, která seriál koprodukuje, zajistit, aby se na zahraniční pracovníky vztahovaly stejné podmínky jako na Dány.

Odborová centrála LO vyvolala kvůli tomu jednání s firmou Miso Films, která osmidílný seriál 1864 pro DR vyrábí. „Problém už je vyřešený, platy českého štábu jsme dorovnali na dánskou hranici,“ vysvětlila Hejduková.

Podle ní se dánské odbory zřejmě obávaly konkurence českých profesionálů a z toho důvodu celý problém vyvolaly. V jiných zemích se s ničím podobným nesetkala.

Největší dánská produkce zachytí klíčovou historickou událost
Seriál se odehrává na pozadí bitvy u Dybbølu na jihu Jutského poloostrova roku 1864, po které Dánsko ztratilo přes třetinu své tehdejší rozlohy, když se muselo vzdát Šlesvicka-Holštýnska ve prospěch vítězného Pruska. Dosud nejnákladnější dánský projekt zahrnuje celovečerní hraný film a osmidílný TV seriál. V dánské televizi bude mít premiéru na podzim příštího roku, tedy přesně 150 let po osudné bitvě, a celovečerní snímek vstoupí do mezinárodní filmové distribuce o rok později.

Seriál, v němž hrají největší dánské herecké hvězdy, se několik měsíců natáčel v České republice za účasti zhruba tří stovek filmařů, z nichž přes polovinu tvořili Češi. „Po takové době nebylo možné některé profese za běhu měnit, proto se čeští pracovníci, mimo jiné druhá asistentka režie či kostýmní návrhářka, museli přesunout i do Dánska,“ doplnila Kristina Hejduková.

Historický TV seriál 1864 je s rozpočtem přes 170 milionů dánských korun (kolem 600 milionů korun) největší investicí v dějinách dánské televizní produkce. V České republice, kde se například ve vojenském prostoru Milovice točila rekonstrukce historické bitvy, Dánové utratili přibližně čtvrt miliardy českých korun. Česko si vybrali díky vhodnému terénu exteriérů a dlouhé filmové tradici a z ní plynoucí profesionalitě tuzemských štábů.

Filmaři přinesou letos Česku čtyři miliardy, pobídky se bohatě vyplácí

Helena Bezděk Fraňková: Filmů se vyrábí víc, boom to ale není