Nečas se podbízí Putinovi. Pussy Riot jsou podle něj falešné modly

Členky skupiny Pussy Riot před soudem

Členky skupiny Pussy Riot před soudem Zdroj: profimedia.cz

Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot nejsou žádnými bojovnicemi za svobodu a lidská práva. Zneuctily pravoslavný chrám a byly za to - byť příliš přísně - potrestány. Při setkání s ruskými novináři v budově českého velvyslanectví v Moskvě to podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda prohlásil český premiér Petr Nečas. Novináři by podle něj neměli vytvářet falešné modly.

Český premiér Nečas stejný názor vyjádřil již loni v září. Tehdy hovořil o tom, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či aktivistkám Pussy Riot může ohrozit český export. Tato slova kritizoval mimo jiné český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Aktuálně Nečas s ruskými novináři hovořil také na téma korupce.

K případné možnosti ztrestat zkorumpované ruské hodnostáře, porušující lidská práva, Nečas podle rozhlasové stanice prohlásil, že rozhodnutí podle vzoru takzvaného Magnitského zákona se nemohou přijímat na národní úrovni, ale koordinovaně ve všech zemích Evropské unie.

Magnitského zákonem, který vystavuje sankcím ruské činitele zodpovědné za údajné porušování lidských práv, americký Kongres koncem loňského roku reagoval na kauzu ruského právníka a auditora Sergeje Magnitského, jenž v roce 2009 za nevyjasněných okolností zemřel ve vazební věznici. Magnitskij před smrtí upozorňoval na rozsáhlé případy defraudací v ruské státní správě a podle obhájců byl v cele ubit k smrti.

Nečas nechce poškodit obchodní vztahy

Rádio Svoboda připomnělo, že bývalý český prezident Václav Havel stál o to, aby Česko přijímalo politické utečence prchající před „pronásledováním Putinova režimu“. Nečas na dotaz Rádia Svoboda řekl, že Česká republika speciální program pro přijímání politických emigrantů z Ruska nemá. Každý uprchlík může dokázat své právo na azyl individuálně.

„Celým svým chování dával předseda české vlády najevo, že nadbytečná pozornost věnovaná tématu lidských práv může poškodit ekonomické vztahy Česka a Ruska,“ uvedlo Rádio Svoboda a poznamenalo, že šéf české vlády rok po smrti Václava Havla předvádí cynický přístup „trhy místo pravdy“: „Světová hospodářská krize a hledání odbytiště v Rusku, závislost na dodávkách ruského plynu, aktivní lobbování ruského režimu a vývoz korupce z Moskvy ničí principiální evropské stanovisko vůči dodržování lidských práv. Slovně proklamované principy nevydrží střet s realitou,“ usoudil komentátor Rádia Svoboda a dodal, že jedině veřejné mínění může přimět politiky, aby se chovali vůči Putinovi tak, jak se to líbí Evropanům, a ne jak to vyhovuje „Schröderovi, Berlusconimu a teď Nečasovi“.