Negativní rekord. Množství skleníkových plynů dosáhlo loni maxima

Zdroj: ctk

V roce 2013 bylo v atmosféře rekordní množství skleníkových plynů. Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší navíc vzrostla v meziročním srovnání vůbec nejrychleji od roku 1984, kdy se začalo s podrobným měřením. Oznámila to Světová meteorologická organizace (WMO).

„Víme bez jakýchkoli pochybností, že naše klima se mění a počasí je stále více extrémní v důsledku lidské činnosti, jako je například spalování fosilních paliv,“ uvedl generální tajemník WMO Michel Jarraud. „Minulé, současné i budoucí emise CO2 budou mít rostoucí dopad na globální oteplování i okyselování oceánů. Začíná nám docházet čas,“ dodal.

Hlavním plynem, který přispívá ke klimatickým změnám, je oxid uhličitý. Do ovzduší se dostává především při spalování fosilních paliv. Jeho koncentrace loni vzrostla o 2,9 částice v milionu částic atmosféry (ppm) na celkových 396,0 ppm. V roce 2012 byl tento nárůst o 2,2 ppm, o rok dříve o 2,0 ppm.

V loňském roce stoupla i koncentrace druhého nejvýznamnějšího skleníkového plynu metanu, a to na průměrných 1824 částic v miliardě částic atmosféry (ppb). Další důležitý skleníkový plyn oxid dusný pak dosáhl hladiny 325,9 ppb.