Nejhorší útok střelce v historii USA: ke smrti padesáti lidí se hlásí IS

Příbuzní obětí útoku v Orlandu

Příbuzní obětí útoku v Orlandu Zdroj: ctk/ap

Střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných. Novou bilanci zveřejnil starosta Orlanda Buddy Dyer. Jde o střelbu s největším počtem obětí v historii Spojených států, uvedl místní policejní velitel John Mina. Mnoho zraněných je v kritickém stavu a počet obětí se tak ještě může zvýšit. Ke střelbě se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

„Všude je krev,“ popsal starosta Dyer situaci v klubu. Guvernér Floridy Rick Scott následně na žádost starosty vyhlásil v oblasti výjimečný stav. Pro místní obyvatele byla zřízena krizová linka, kam mohou volat v případě, že mají strach o své blízké. FBI rovněž požádala svědky, zejména ty, kteří v gay klubu byli ještě před střelbou, aby se přihlásili vyšetřovatelům.

Bezpečnostní představitelé zatím střelce neidentifikovali, podle médií jde ale o devětadvacetiletého amerického občana Omara Mateena, který se narodil na Floridě, jeho rodiče ale pocházejí z Afghánistánu. „Omlouváme se za celý tento incident. Netušili jsme, co má v úmyslu, jsme v šoku stejně jako celá země,“ citovala televizní stanice NBC otce útočníka. Podle něj střelba nemá nic společného s náboženstvím. Jak otec Omara dodal, jeho syn „se velmi rozhněval, když před pár měsíci viděl, jak se dva muži v Miami líbají“.

Policie po ukončení zásahu proti střelci nejprve informovala o 20 mrtvých. Prudký nárůst obětí šokoval novináře na brífinku i představitele místní správy.

K útoku se hlásí IS

„Ozbrojený útok na gay noční klub ve městě Orlando v americkém státě Florida, při kterém bylo přes 100 lidí zabito nebo zraněno, provedl bojovník Islámského státu,“ uvedla agentura Amak napojená na IS.

Američtí představitelé nicméně zatím nemají k dispozici důkazy o tom, že by existovalo přímé spojení mezi střelbou a Islámským státem či jinou zahraniční extremistickou organizací. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Podle demokratického kongresmana Adama Schiffa ale útočník stoupencem Islámského státu byl.

Střelec v klubu několik hodin držel skupinu rukojmích. Policie ho pak zlikvidovala a objevila u něj pistoli a útočnou pušku. Při zásahu utrpěl jeden z policistů zranění v obličeji, poté co ho pachatel zasáhl do kevlarové helmy. Před klubem policisté objevili střelcovu dodávku.

Počet obětí může růst

Těla některých obětí střelby se stále nacházejí v klubu, policie je z místa postupně odnáší, identifikuje je a informuje pozůstalé. Podle chirurga Michaela Cheathama nemocnice vítá kohokoli, kdo se rozhodne darovat krev. Většina zraněných je v kritickém stavu. Cheatham proto vyjádřil obavy, že by se počet obětí mohl ještě zvýšit.

Podle svědků se v průběhu útoku schovávali zranění lidé na toaletách, zatímco útočník vypálil až stovku nábojů po těch, které měl na dohled. Kdo mohl, dostal se z klubu ven, další se zavřeli a čekali na zásah policie.

Při střelbě v nočním klubu v Orlandu na Floridě zemřelo 50 lidíPři střelbě v nočním klubu v Orlandu na Floridě zemřelo 50 lidí|ctk/apOkolí klubu krátce po útoku

„Bylo to šokující. Prásk, prásk, prásk, pořád dokola,“ řekl televizi CNN návštěvník klubu Christopher Hansen, kterému se podařilo uniknout na ulici. Venku pak stejně jako další pomáhal odnášet zraněné, na jejichž převoz do nemocnic nestačily sanitky, a tak s nimi jezdily i policejní vozy.

Další svědci popisují, že palba se zprvu mísila s hlasitou taneční hudbou a lidé si nebyli jisti, zda nejde o součást show. Až když se ozvaly první výkřiky „Utíkejte!“, došla děsivá skutečnost všem.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil rodinám obětí střelby soustrast a nařídil vládě, aby tamní komunitě i vyšetřovatelům poskytla veškerou možnou pomoc. Jeho francouzský protějšek François Hollande útok odsoudil a vyjádřil jménem Francie i francouzského lidu podporu americkým úřadům i občanům. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier na twitteru uvedl, že je krveprolitím šokován. Jako brutální a zbabělý čin střelbu odsoudil i český premiér Bohuslav Sobotka.