Německo: Proud uprchlíků je jako lavina, neznáme jejich počet

Migranti na nádraží v německém Pasově.

Migranti na nádraží v německém Pasově. Zdroj: ctk/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varuje před další eskalací uprchlické krize, proud migrantů do Evropy je podle něj jako lavina. Pokud chce osmadvacítka situaci vyřešit, může to podle něj udělat jen společně. Německé ministerstvo vnitra mezitím podle televize n-tv přiznalo, že nezná počet běženců v německých registračních centrech.

„Imigrace je setkání naší společnosti s globalizací,“ uvedl Schäuble. Situaci podle něj musí EU řešit společně. „Jinak to pro nás všechny může špatně dopadnout. Německo samo o sobě problém nevyřeší, a to ani kontrolami na svých hranicích,“ řekl ministr.

Podle něj hrozí eskalace uprchlické krize, která může EU zasáhnout jako lavina. „Laviny se uvolňují, když nepozorný lyžař vyjede na kopec a pohne jen kouskem sněhu. A my nevíme, jestli už lavina dorazila do údolí, nebo je teprve v horní třetině kopce,“ řekl Schäuble.

Přilévání oleje do ohně

Výroky konzervativního ministra odsoudili zástupci koaliční sociální demokracie (SPD). „Lidé v nouzi nejsou přírodní pohroma. Solidaritu a křesťanskou lásku k bližnímu rozhodně neposílíme dramatickými, katastrofickými přirovnáními,“ uvedl ministr spravedlnosti za SPD Heiko Maas. „Nikdo by neměl zamlčovat nebo zamlouvat potíže, jimž čelíme, ale zrovna tak by nikdo neměl svými slovy přilévat olej do ohně,“ doplnil.

Schäubleho slova kritizuje také organizace na pomoc běžencům Pro Asyl. „Podobné výroky popisují lidi, kteří potřebují pomoc, jako hrozbu. To je voda na mlýn pravicovým populistům,“ řekl šéf organizace Günter Burkhardt.

Kritika opozice

Ministerstvo vnitra mezitím přiznalo, že nemá informace o počtu běženců v registračních centrech a neví ani, kolik uprchlíků bylo z těchto center rozděleno mezi jednotlivé obce. Vyjádření ministerstva vyvolalo ostrou kritiku opozice. „Jak se může provádět přiměřená uprchlická politika, když se nedaří získat ani statistické údaje?“ reagovala poslankyně za Zelené Renate Künastová.

Předseda Zelených Cem Özdemir prohlásil, že kancléřka Angela Merkelová ztratila kontrolu nad děním v uprchlické krizi, stejně jako nad děním ve vlastní konzervativní unii CDU/CSU. Znovu kritizoval rozhodnutí ministra vnitra za CDU Thomase de Maiziéra vrátit se k dublinskému systému a začít posílat syrské běžence do těch zemí, kde poprvé vstoupili na území EU.

Ztráta kontroly

Postup de Maiziéra, který o návratu k dublinskému systému neinformoval předem své vládní kolegy, kritizují německá média. „Vypadá to, jako by (ministr) nechtěl mluvit o tom, co dělá, a to ani s Merkelovou. A to vyvolává dojem, že na kancléřství zcela ztratili kontrolu. Přinejmenším nad Thomasem de Maiziérem,“ napsal berlínský list Tagesspiegel. Merkelová, která je nyní na Maltě na summitu unijních a afrických zemí právě k migrační krizi, se k situaci zatím oficiálně nevyjádřila.

Další deníky upozorňují, že vracení běženců do zemí, kde vstoupili do EU, bude velmi komplikované. „V praxi takový postup dosud fungoval jen zřídka,“ napsal list Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Vracení běženců selhalo dokonce i v těch případech, kdy byly ostatní členské státy připraveny je přijmout,“ uvedl deník.

Nejčtenější německý bulvární deník Bild připomíná další problém: „Syřané dosud do Německa přicházeli téměř výhradně po takzvané balkánské cetě. Do Evropské unie vstupovali v Řecku, vůči němuž se ale dublinská dohoda vůbec neuplatňovala.“ Řecko je sice dublinskou dohodou formálně vázáno, Německo tam ale už řadu let běžence nevrací, protože Atény kvůli dluhové krizi nemají prostředky na to, aby se o uprchlíky mohly postarat.