Německo prý hodlá prodat podíl v Deutsche Telekom, chce těžit z růstu akcií

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Qualle, Wikimedia

Německá vláda uvažuje o prodeji podílu ve společnosti Deutsche Telekom. Chce tak těžit z růstu kurzu akcií, které za poslední rok zpevnily asi o 45 procent. S odvoláním na dva informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Německo vlastní v bývalém státním telekomunikačním monopolu podíl 31,9 procenta, jehož hodnota se pohybuje kolem 16 miliard eur (téměř 441 miliard Kč). Z toho 17,4 procenta drží státní rozvojová banka KfW.

KfW návrh na prodej akcií podle zdroje přivítala. Deutsche Telekom, KfW a ministerstvo financí se ke zprávě odmítly vyjádřit.

„Teď je ideální doba k prodeji některých akcií Deutsche Telekom,“ sdělil třetí zdroj. „Hodnota je vysoká, volby jsou za námi, dohoda s MetroPCS hotová. Takže všechno je nachystáno,“ dodal.

Vývoj akcií Deutsche Telekom za poslední rok:Vývoj akcií Deutsche TelekomVývoj akcií Deutsche Telekom | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Deutsche Telekom se koncem loňského roku dohodl, že jeho dceřiná společnost T-Mobile USA se spojí s menším americkým konkurentem MetroPCS Communications a Deutsche Telekom bude mít v nové firmě většinu.

Podle zdrojů je však příprava prodeje zatím v počáteční fázi a stále není jisté, kdy by se prodej uskutečnil. Podle jednoho zdroje je pravděpodobnější, že se prodej uskuteční až v polovině roku. Prodej totiž vyžaduje řadu kroků, které musí podniknout ministerstvo financí a vláda, s prodejem pak musí vyslovit souhlas koalice.