Německo vyslalo první vojáky do boje proti IS

Letoun Panavia Tornado německé Luftwaffe

Letoun Panavia Tornado německé Luftwaffe Zdroj: Matthew Hannen, U.S. Air Force

Do boje proti radikální organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii vyrazili první vojáci německé armády. Z letecké základny v severoněmeckém Jagelu vzlétl dopoledne směrem do Turecka airbus se zhruba 40 muži na palubě. Krátce poté na cestu vyrazila také první dvě průzkumná letadla typu Tornado a ve vzduchu se k nim podle německých médií připojil i tankovací letoun ze základy v Kolíně nad Rýnem.

Cílem letu je jihoturecká letecká základna Incirlik, která bude silám Bundeswehru sloužit v boji proti IS jako zázemí. Monitorovací lety nad Sýrií by měly začít až v lednu. Tankovací letoun bude k dispozici koaličním strojům pro doplňování paliva během náletů na pozice radikálů působících v Sýrii a v Iráku.

Německo se rozhodlo v reakci na pařížské teroristické útoky z 13. listopadu, že se zapojí do koalice bombardující pozice IS v Sýrii. Součástí koalice jsou Spojené státy, Francie, Turecko a několik arabských států. Německé stroje se ale do bombardování přímo nezapojí.

Kromě průzkumných a tankovacích letounů nasadí Berlín proti IS až 1200 vojáků, kteří budou působit především jako piloti či servisní technici. Pozemních bojů se nijak účastnit nebudou. Francouzské letecké lodi Charles de Gaulle bude ve východním Středomoří s ochranou pomáhat i německá vojenská fregata.