Němečtí strojvedoucí vstoupili do stávky. Protest bude mít vážné hospodářské následky

Železniční stávka v Německu

Železniční stávka v Německu Zdroj: Reuters

Na německé železnici dnes večer začala stávka strojvedoucích, která ochromí provoz nejen v Německu, ale zastaví i některé spoje s Českem. Práci prozatím zastavili nákladní strojvedoucí společnosti Deutsche Bahn (DB), ve středu nad ránem se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Stávka za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky skončí v pondělí večer.

Pro odbory strojvedoucích GDL je to nejdelší stávka, kterou dosud uspořádaly, uvádí německá média. Němečtí ekonomové upozorňují, že protest bude mít vážné hospodářské následky. Michael Grömlin z Institutu německého hospodářství (IW) vyčíslil, že jeden den stávky na železnici stojí 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) na ekonomickém výkonu. Dráhy už v pondělí uvedly, že protest přinese značná omezení pro průmysl a hospodářství.

To, že je situace vážná, si uvědomuje i spolkový kancléř Olaf Scholz. Ten dnes vyzval strojvedoucí, aby své právo na stávku využívali umírněně. „To je můj apel,“ řekl.

Stávka rovněž tvrdě dolehne na miliony cestujících. GDL od loňského listopadu stávkovala třikrát, dráhy DB pokaždé dokázaly vypravit zhruba pětinu dálkových vlaků. V regionální dopravě byla situace podobná. Stejně tomu bude i nyní.

Pro české cestující protest znamená, že nebudou jezdit přímé vlaky mezi Prahou a Berlínem a také mezi Chebem a Marktredwitz. Stát budou i noční vlaky přes Německo. Narušeno bude i spojení Prahy s Mnichovem, kdy mezi Domažlicemi a Řeznem budou jezdit autobusy.

Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13 650 korun) a také jednorázovou kompenzaci 3000 eur (73 400 korun) kvůli inflaci. DB nabízejí zkrácení pracovní doby na 37 hodin týdně, větší snížení hodinového závazku již podmiňují snížením mzdy. Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 až 56 tisíc eur.