Nepovedená oprava Tutanchamonovy masky: K soudu půjde osm lidí

Příslušníci speciální jednotky egyptské armády hlídají zlatou posmrtnou masku krále Tutanchamona

Příslušníci speciální jednotky egyptské armády hlídají zlatou posmrtnou masku krále Tutanchamona Zdroj: reuters

Egyptští vyšetřovatelé ženou před soud osm zaměstnanců káhirského muzea, kteří podle nich zpackali opravu slavné pohřební masky z hrobky faraona Tutanchamona. Z masky se předloni v srpnu odlomily modro-zlaté vousy, které pak byly pouze narychlo přilepeny nevhodným materiálem. Zřejmě nejznámější pohřební maska starověkého Egypta poté musela být znovu restaurována.

Soud kvůli zfušované opravě prý hrozí mimo jiné bývalému řediteli muzea a bývalému šéfovi restaurátorského oddělení. Podezřelí čelí obvinění z nedbalosti a z porušení profesních norem. Tutanchamon vládl zřejmě v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem. Zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku našel v roce 1922 téměř neporušenou Brit Howard Carter.

Tutanchamonova maska patří k nejslavnějším exponátům muzea v Káhiře. To bylo na náměstí Tahrír v centru Káhiry otevřeno v roce 1902 a skrývá se v něm 107 sálů se 160 tisícovkami artefaktů pocházejících z období 5000 let. Slavná maska se do muzejní expozice vrátila loni v prosinci poté, co ji - tentokrát úspěšně - opravili egyptští a němečtí odborníci.

Tutanchamon zemřel na srpkovou anémii