Nervozita investorů před britskou volbou roste

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Volby v Británii s sebou nesou řadu otazníků, na něž Britové nejsou zvyklí. Voliči dnes vyrazí k volbám, v nichž se očekává nejtěsnější výsledek minimálně za 30 let. Politická scéna je natolik rozdrobená, že navzdory většinovému volebnímu systému žádná strana v dolní komoře parlamentu majoritu nezíská. Bude tedy potřeba shody na menšinové či koaliční vládě. Takové vyhlídky na ostrovech ohrožují ekonomiku.

Nová koaliční realita

První neznámá je zásadní: která strana získá nejvíce křesel ve sněmovně. Všichni se zaměřují na číslo 326, které by mělo v dolní komoře zajistit většinu. Není to ale úplně pravda. „Pět severoirských poslanců za Sinn Féin se odmítá zapojit do práce ve Westminsteru, protože neuznávají legitimitu londýnské vlády nad Severním Irskem, takže k většině stačí 323 poslanců,“ poznamenává banka ING ve své předvolební zprávě.

volební preferencevolební preference | E15

Druhá neznámá: Kdo vytvoří vládní koalici či menšinovou vládu? Britští voliči nemají rádi, když politici nedodržují předvolební sliby, ale pokud chtějí mít stabilní vládu, budou si na to muset zvyknout. Strany musejí zapomenout na předvolebvýši ní sliby a domluvit se. „Pokud žádná ze stran nezíská většinu, nebudou mít jejich předvolební sliby cenu papíru, na který byly napsány,“ říká James Knightley, ekonom londýnské ING.

Nervózní libra

Třetí a pro investory zásadní neznámou je, jak výsledek voleb ovlivní libru, vládní dluhopisy a akcie. Dosud finanční trh pracoval s jednoduchou logikou. Konzervativci jsou pro investory dobří, labouristé nikoli. Vláda vedená konzervativci posouvá akcie i libru nahoru, levicový kabinet opačným směrem. Letos ale není nic jako dříve. Například konzervativci slíbené referendum o vystoupení z Evropské unie v roce 2017 rozhodně mezinárodním investorům na klidu nepřidá.

Jen za poslední týden britská libra ztratila několik procent. Například vůči koruně před víkendem libra oslabila z 38 na 37 korun. „Investoři promítají politická rizika do ceny. V ceně libry vůči americkému dolaru je nyní započítána zhruba tříprocentní riziková prémie,“ říká Petr Krpata, měnový stratég banky ING, podle kterého by pro libru byla dlouhodobě lepší vláda labouristů bez referenda o vystoupení z EU.

Nové volby na obzoru

„Ceny akcií by pod vládou labouristů trpěly,“ naráží Michael Saunders ze Citigroup na fakt, že levicová vláda by chtěla zvýšit platy řadových pracovníků na úrok korporátních zisků. „Pod tlak by se dostaly i ceny nemovitostí v prestižních lokalitách,“ varuje Saunders před plány labouristů na zatížení nemovitostí v hodnotě nad tři miliony liber roční daní ve 28 tisíc liber (přes milion korun).

O možnosti vyhlášení dalších voleb v horizontu několika měsíců – v případě, že se nepovede sestavit vládu – se mluví již týdny. Oleje do ohně přilil dva dny před volbami vicepremiér a předseda liberálních demokratů Nick Clegg, který varoval, že hrozba dalších voleb se zvyšuje. „Poslední, co naše země potřebuje, je nejistota z dalších voleb, a to je přesně to, kam směřujeme,“ uvedl pro Sky News. Podobné komentáře investorům na klidu nepřidají. Clegg se spíš děsí toho, že jeho strana obhájí maximálně polovinu z 57 mandátů.