Noční vlci vyrazili na cestu do Berlína, nad trasou se vznáší otazníky

Vladimir Putin při jízdě Nočních vlků

Vladimir Putin při jízdě Nočních vlků Zdroj: ctk

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci podle plánu vyrazili k jízdě na Berlín. Polsko jim ale vstup na své území zakázalo a výhrady mají i některé další země. Stále tedy není jasné, kudy trasa bikerů nakonec povede. Noční vlci naplánovali jízdu z Moskvy přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Českou republiku a Rakousko do Berlína jako připomínku vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Motorkáři vyjeli za potlesku stovek přihlížejících. „Nic nás nezastaví. Ani počasí, ani polské ministerstvo zahraničí,“ ujišťovali bikeři ve svém klubovém areálu v Moskvě. Jejich vůdce Alexandr Zaldostanov agentuře DPA při slavnostním startu řekl, že dvacítka motorkářů se pokusí do 9. května dorazit do Berlína.

Řekl, že členové skupiny mají víza a hranici do Polska projedou jednotlivě. „Já sám jsem bohužel vízum nedostal,“ připustil muž, který je rovněž znám pod přezdívkou „Chirurg“. Sám kdysi žil v Berlíně a doufal, že se tam setká se známými.

Podporují nás i Poláci, tvrdí motorkáři

Zaldostanov, který je přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, odmítl tvrzení polské vlády, která jízdu motorkářů označila za provokaci. „Provokace je zabránit připomínku 2. světové války,“ řekl.

Šéf ruských motorkářů také tvrdí, že petici na podporu Nočních vlků podepsalo zhruba 30 tisíc jejich polských kolegů. Polskou vládu kritizoval za politické „vměšování“ do bikerské kultury a obvinil ji z „nenávisti vůči Rusům“. „Naše cesta je demonstrací důvěry, ne síly,“ prohlásil Zaldostanov.

Zákaz vstupu zvažuje i Německo

Plánovaná cesta vyvolala diplomatický incident mezi Varšavou a Moskvou, když polské úřady přejezd motorkářů s poukazem na nedostatek potřebných informací zakázaly. Rusko reagovalo ostře formulovanou nótou a obvinilo polské úřady ze lži.

Česká diplomacie rozhodnutí Polska nepovolit průjezd motorkářů přijala „s respektem“ a varovala, že vyřídit včas ruskou žádost o průjezd Českou republikou bude obtížné. Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes území České republiky tudíž musejí ruští motorkáři podat sami.

Zákazem vstupu na své území hrozí ruským motorkářům i Německo. „Nedomníváme se, že to slouží cíli přispět k posílení německo-ruských vztahů,“ uvedla německá ministerstva zahraničí a vnitra. Pokud bude ohrožena veřejná bezpečnost a pořádek v Německu, mají prý německé úřady „právo a povinnost podniknout všechna nezbytná opatření k přiměřené reakci na tato rizika“. To prý zahrnuje výslovně i možnost zabránit cizincům ve vstupu do země.