Noční vlci vyvolali diplomatickou přestřelku mezi Varšavou a Moskvou

Vladimir Putin během jízdy Nočních vlků

Vladimir Putin během jízdy Nočních vlků Zdroj: ctk

Plánovaná cesta ruských motorkářů z klubu Noční vlci z Moskvy do Berlína dnes vyvolala diplomatický incident mezi Varšavou a Moskvou, když polské úřady přejezd bikerů zakázaly. Rusko reagovalo ostře formulovanou nótou a obvinilo polské úřady ze lži. Bikeři přesto chtějí v sobotu svou cestu nastoupit.

„Důvodem k přijetí tohoto rozhodnutí byl nedostatek nezbytných a podrobných informací týkajících se časového plánu pobytu skupiny v Polsku, přesné trasy průjezdu a noclehů členů klubu,“ uvedl mluvčí polského ministerstva Marcin Wojciechowski. Bez těchto informací nešlo podle něj zajistit bezpečnost průjezdu Nočních vlků.

Ruská strana navíc poskytla informaci o záměru motorkářů přejet přes Polsko méně než týden před plánovaným začátkem cesty, což je příliš pozdě, dodal polský mluvčí.

Rozhodnutí ovlivní vztahy obou zemí

Podle ruského ministerstva zahraničí je polské zdůvodnění „očividná lež“, protože veškeré podklady prý Varšava obdržela včas. Moskva je stanoviskem polských orgánů rozhořčena, uvádí se v ruské protestní nótě. „Vyjadřujeme rozhodný protest proti rozhodnutí polských úřadů, u nichž ty nejušlechtilejší cíle vyvolávají absolutně nemístnou reakci,“ praví se v prohlášení ruské diplomacie.

České ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu ruských motorkářů. Motorkáři mají sami podat příslušným českým orgánům žádosti o povolení, vyřídit je včas ale bude obtížné, upozornil úřad.

Proti průjezdu Nočních vlků, kteří chtěli cestovat Českem nejprve z Vratislavi přes Brno do Bratislavy, a pak z Mnichova přes Prahu do Berlína, nemá námitek prezident Miloš Zeman. Prezident připomněl, že neviděl nic špatného na nedávném průjezdu amerického konvoje. „Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou,“ řekl Zeman. Podle něj se z toho „jako obvykle dělá hysterie“.

Motorkáře nevpustí navzdory platným vízům

Pokud by se ruští motorkáři navzdory zákazu pokusili dostat se přes polskou hranici na základě víz jiné schengenské země, podle mluvčí polské pohraniční policie se jim to nepovede. „Jestliže se ti lidé bez ohledu na zákaz vjezdu na polské území objeví na hranici, nebudou vpuštěni,“ řekla tiskové agentuře PAP mluvčí Agnieszka Goliasová.

Polský cizinecký zákon počítá s několika důvody, kdy lze zabránit občanům cizího státu ve vstupu do země. Jde například o ohrožení bezpečnosti země či hrozbu narušení veřejného pořádku, případně o ochranu mezinárodních vztahů Polska a dalších zemí Evropské unie.

Klub se drží plánu

Šéf ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov řečený Chirurg v Moskvě novinářům řekl, že polským rozhodnutím není překvapen. Jeho zástupce Felix Čerňachovskij prohlásil, že motorkáři v sobotu vyjedou, jak plánovali. Podle ruského rozhlasu ovšem neřekl, jakou cestou se do Berlína vydají.

Pokud do Polska neprojedou, může to celý jejich plán zmařit. Jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada.

Noční vlci se označují za nejstarší ruský bikerský klub, své aktivity datují od konce 80. let minulého století. V Rusku a některých dalších postsovětských zemích mají údajně kolem pěti tisíc členů. „Motocykl je pro nás symbolem svobody, náš emblém je symbolem paměti, věrnosti a cti,“ píší na svých webových stránkách. „Jsme motorkářský klub ruského ducha, klub vlastenců schopný sjednocovat Rusy a slovanské společenství cestou nezištného motorkářského bratrství,“ tvrdí.

Jejich průjezd střední Evropou měl být nejen připomínkou bojové cesty Rudé armády za druhé světové války, ale i zahájením nové motorkářské sezóny v Rusku. Bez problémů se nyní zřejmě mohou dostat do spřáteleného sousedního Běloruska, kde jsou oslavy konce války stejně velkorysé jako v Rusku. Dál než na hranici s Polskem, kterou chtěli překročit na přechodu Brest-Terespol, se ale zřejmě nedostanou.