Obama čeká rok velkých změn, Putin se ve zdravici vrátil k volbám

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Rok, který nadchází, přinese ještě větší změny než rok 2011. Americký prezident Barack Obama to řekne v pravidelném sobotním rozhlasovém projevu, který tentokrát věnoval hlavně novoročnímu přání a z něhož s předstihem citovala agentura AFP. Ruský premiér Vladimir Putin v novoročním poselství popřál zdraví a úspěch všem Rusům bez rozdílu, tedy i těm, kdo proti jeho vládě protestovali. Agentura Reuters ale upozornila, že přání kritikům Putin zlehčil sexuální narážkou.

„Uplynulý rok byl pro naši zem rokem velkých výzev a vývoje. Skončili jsme jednu válku a začali připravovat ukončení další. Zasadili jsme tvrdou ránu Al-Káidě a zvýšili bezpečnost Ameriky,“ řekl Obama s poukazem na války v Iráku a Afghánistánu a na květnovou likvidaci šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina v Pákistánu.

Neopomenul ani revoluční změny v arabských státech, když prohlásil, že USA „stály v době přírodních katastrof i revolucí po boku přátel v celém světě“.

„Nepochybuji o tom, že rok 2012 přinese ještě více změn, a doufám, že máme vše potřebné k tomu, abychom na ně zareagovali a vyšli z nich ještě silnější,“ dodal Obama, jehož v novém roce čekají prezidentské volby a v nich obhajoba mandátu.

Jedním z hlavních témat kampaně v jeho případě bude ekonomika. K ní v projevu řekl, že jsou patrné náznaky ozdravení, a slíbil, že jeho cílem bude chránit zájmy střední třídy.

Putin kritikům popřál, zároveň si do nich ale rýpnul

Ruský premiér se ve svém novoročním poselství vrátil k letošním parlamentním volbám, které kritici označili za zmanipulované. Putin popřál vše dobré „všem občanům bez ohledu na jejich politické přesvědčení, včetně těch, kteří sympatizují s levicovými silami, i s těmi, kteří stojí napravo, jsou dole, nahoře nebo kdekoli se jim to líbí“.

Vladimir PutinVladimir Putin | ctk

Agentura Reuters poznamenala, že měl tento Putinův výrok zřejmý sexuální podtext a že premiér často používá hrubý slovník v situacích, kdy chce zesměšnit své kritiky.

Putin dodal, že neshledává nic nenormálního na tom, že to v Rusku ve volebním období vře, protože to je podle něj cena za demokracii. „Jsme uprostřed politického cyklu, skončily parlamentní volby a začnou ty prezidentské. V takových dobách politici vždy využívají city občanů, vše je trochu destabilizováno a vře, ale to je cena, kterou je třeba zaplatit za demokracii. Není na tom nic nenormálního,“ prohlásil.

Výsledky parlamentních voleb počátkem prosince vyvolaly v Rusku bouřlivé protirežimní demonstrace. Prezidenta budou Rusové volit v březnu 2012 a Putin, který funkci zastával už ve dvou mandátech do roku 2008, se o úřad uchází znovu.

Prosincové protesty Putin bagatelizuje a tvrdí, že opozice je příliš dezorganizovaná na to, aby s ní byl možný dialog. Podle něj jí chybí vůdce i program. Opozice chce v protestech pokračovat, až v Rusku 10. ledna skončí sváteční období. Radikálně levicový spisovatel Eduard Limonov se ale hodlá se svými stoupenci sejít na moskevském Triumfálním náměstí i dnes večer pod heslem nový rok bez Putina. Radnice tuto akci neschválila.

Putin dnešní poselství využil také k tomu, aby Rusům připomenul, že se ruskému hospodářství daří. Ekonomickou situaci Ruska v době krize eurozóny přirovnal k „ostrovu stability“. „Překonali jsme důsledky ekonomické krize a hospodářství se rozvíjí. Můžeme věřit, že příští rok pro nás bude úspěšným“ řekl.