Obama chce dát až deset miliard na pomoc se splácením hypoték

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama chce po Kongresu pět až deset miliard dolarů (až 190 miliard korun) na pomoc lidem, kteří mají problémy se splácením hypoték. Peníze by měly zmírnit jeden z nejpalčivějších problémů Spojených států, kde se po nedávné hypoteční a finanční krizi mnoho majitelů domů ocitlo v obtížné situaci.

Program by měl umožnit refinancovat hypotéku až 3,5 milionu lidí, kteří například nedosáhnou na současné rekordně nízké sazby, protože hodnota jejich nemovitosti je nižší než jejich závazek. Obama opatření, které musí schválit Kongres, slíbil ve své nedávné zprávě o stavu unie.

„Krize na trhu s bydlením zasáhla srdce toho, co znamená být v Americe členem střední třídy: naše domovy,“ řekl dnes prezident. Připustil, že jeho vláda na pomoc trhu s bydlením neudělala dost. Nový program by podle Bílého domu průměrnému majiteli hypotéky, který nyní nedosáhne na nízké sazby, měl přinést roční úsporu 3000 dolarů (téměř 60 tisíc korun).

Agentura AP připomněla, že dosavadní iniciativy americké vlády na pomoc majitelům domů, kteří o své nemovitosti kvůli ekonomickému poklesu přicházejí anebo dluží více než vlastní, nebyly příliš úspěšné. Očekává se přitom, že situace na realitním trhu bude hrát důležitou roli v nadcházejících prezidentských volbách, v nichž bude Obama usilovat o znovuzvolení.

Nejnovější plán šéfa Bílého domu ale zřejmě narazí v Kongresu, nesnadné pro něj bude získat podporu republikánů ovládajících Sněmovnu reprezentantů. Obama by program chtěl uhradit z nové daně uvalené na velké banky. V minulosti již přitom republikánští zákonodárci dali najevo, že pro něco takového hlasovat nehodlají.

Americký trh s bydlením se dosud nevzpamatoval z hluboké krize, do níž se dostal po prasknutí cenové bubliny v roce 2007. Hodnota nemovitostí milionů lidí se prakticky přes noc propadla. Následná hluboká recese pak způsobila, že miliony lidí mají problémy se splácením hypoték, dalším milionům Američanů banky jejich nemovitosti zabavily.