Obama je pokrytec, když mluví proti brexitu, prohlásil londýnský starosta

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Populární londýnský starosta Boris Johnson považuje za pokrytecké chystané doporučení amerického prezidenta Baracka Obamy, aby Británie zůstala součástí Evropské unie. Johnson podle agentury Reuters prohlásil, že Spojené státy by se nikdy o svou suverenitu nedělily. Obama, který se s podporou britského členství v unii nehodlá tajit, navštíví Londýn příští týden.

„Považuji za zcela bizarní, že nás o vzdávání se své vlastní suverenity poučují Američané,“ řekl Johnson a uvedl, že Američané by o předání svých pravomocí ani ve snu neuvažovali. „Ze samé podstaty je to pokrytecké, pokud se to skutečně chystá říci,“ dodal na adresu Obamy.

Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes ve čtvrtek prohlásil, že prezident USA nabídne "jako přítel" svůj názor, že Spojenému království se povede ekonomicky a politicky lépe uvnitř EU.

V Británii v pátek začala oficiální kampaň před referendem o setrvání země v Evropské unii, které bude 23. června. Volební komise určila dva oficiální tábory, které v nadcházejících deseti týdnech před hlasováním budou bojovat o přízeň voličů. Výsledek referenda, který bude mít zásadní význam pro Británii a EU, je podle průzkumů stále nejasný. Johnson stojí v čele tábora odpůrců členství v EU.

Kampaň pro setrvání v unii vede premiér David Cameron, který varuje, že odchod z uskupení 28 evropských států by oslabilo Británii ekonomicky i politicky. S Cameronem nesouhlasí řada poslanců a osobností jeho Konzervativní strany, mimo jiné i Johnson. Premiér má naopak podporu opozičních labouristů a liberálů.