Obama je připraven zaútočit proti islamistům i v Sýrii

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama je připraven nařídit letecké údery proti islamistům v Sýrii a rozšířit operaci proti ozbrojencům z Islámského státu, která již nyní probíhá v Iráku. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z Obamovy administrativy to napsal americký deník The New York Times. Obama vystoupí se svým prohlášením o nové politické a vojenské strategii boje proti radikálům v noci na čtvrtek SELČ.

Jak uvedl Bílý dům ve svém prohlášení, Obama v televizním proslovu vysvětlí Američanům, jak plánuje „oslabit a nakonec zničit teroristickou organizaci“ Islámský stát, jejíž bojovníci obsadili v uplynulých týdnech rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Lidé z prezidentova okolí přitom podle amerického listu tento plán popisují jako mnohem komplexnější, než byly například cílené údery USA proti Al-Káidě v Jemenu, Pákistánu i v jiných zemích. Prezident ale ještě musí v této souvislosti vyřešit množství problémů. Mezi ně patří zejména to, jak vycvičit a vybavit místní jednotky, aby dokázaly s islamisty účinněji bojovat přímo v Sýrii, jak zasáhnout, aby tím zároveň USA nepomáhaly syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, či jak získat pro celou kampaň podporu dosud váhavých partnerů jako jsou Turecko a Saúdská Arábie.

Údery v Sýrii by znamenaly obrat v politice amerického prezidenta. Obama totiž ozbrojenou operaci USA v Sýrii více než tři roky odmítal mimo jiné kvůli obavám, že přímá intervence proti režimu prezidenta Bašára Asada by mohla narušit rovnováhu sil v regionu.

Vojenskou intervencí v Sýrii Obama hrozil už loni poté, co Asadovy jednotky použily chemické zbraně, narazil ale na neústupnou opozici v Kongresu. Při úterním setkání s vybranými zástupci obou komor Kongresu ale uvedl, že má dostatečné pravomoci, aby akci proti islamistům podnikl. Dodal, že by uvítal „krok Kongresu, který by tuto snahu podpořil“.

Americký prezident svou řeč přednese v předvečer 13. výročí teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Podle pozorovatelů jde Obamovi především o to, naladit Američany na další dlouhodobé nasazení amerických ozbrojených sil po válce v Iráku, v níž padlo více než 4400 amerických vojáků. Vyslání pozemních jednotek prezident ale již dříve vyloučil.

Zahraniční tisk: Proti hrozbě IS