Obama pohrozil Číně odvetou, pokud nebude hrát podle pravidel

Chu Ťin-tchao a Barack Obama

Chu Ťin-tchao a Barack Obama Zdroj: ctk

Summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) začal včera na Havaji střetem dvou světových obchodních mocností USA a Číny o vzájemný obchod a obchodní agendu pro celý region. Americký prezident Barack Obama a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao přednesli naprosto odlišné vize obchodní politiky. Členové APEC nicméně uvedli, že chtějí spolupracovat na podpoře růstu globální ekonomiky, a jednají o tom, jak se ochránit před dopady evropské dluhové krize.

Obama v úvodním projevu vyzval Čínu, aby uvolnila kurz své měny a dodržovala pravidla světového obchodu. Pohrozil také odvetnými kroky, dokud Čína nebude hrát podle pravidel. Čínský prezident Obamovi řekl, že Čína by jako dynamicky rostoucí ekonomika měla mít možnost do formování obchodních pravidel více mluvit.

Oba lídři se před novináři snažili vzájemné rozpory bagatelizovat, ve vzájemném jednání za zavřenými dveřmi však Obama údajně stížnosti Washingtonu na Peking zesílil. Američané, řekl Obama Chuovi, „jsou stále netrpělivější a otrávenější pomalostí změn“ v americko-čínských ekonomických vztazích, řekl novinářům asistent Bílého domu Michael Froman.

Obama oznámil, že je již nastíněn plán vytvoření zóny volného obchodu pod americkým vedením. Podrobnosti takzvaného Transpacifického partnerství (TPP) by měly být na stole příští rok, kdy by měl být také plán uskutečněn. „Věřím, že to dokážeme,“ parafrázoval podle agentury AP Obama svou předvolební floskuli.

Transpacifické partnerství by podle amerického prezidenta mohlo sloužit jako modelový příklad pro celou tichomořskou oblast. Obama si od toho slibuje růst amerického exportu, což podle něj přispěje k tvorbě pracovních míst, což je pro něj před volbami největší priorita.

Čínský prezident dal však Obamovi najevo, že Čína dává přednost současné architektuře globálního obchodu. To znamená, že Peking nehodlá pasivně přihlížet tomu, jak se Spojené státy snaží rozsáhlý trh Asie a Tichomoří otevřít pod svým vedením, protože podezřívá Washington z toho, že se tím snaží vytvořit protiváhu proti moci Číny. Prezident Chu později potvrdil vůli Pekingu směřovat k dlouhodobému cíli APEC - sjednání všezahrnující Zóny volného obchodu Asie a Tichomoří (FTAAP). Členství v TPP zatím potvrdily čtyři menší ekonomiky - Chile, Nový Zéland, Brunej a Singapur. Na summitu se čeká uzavření rámcové dohody o jejím rozšíření o USA, Austrálii, Vietnam, Malajsii, Singapur a Peru.

V pátek záměr přistoupit k obchodnímu paktu vyjádřilo také Japonsko. Pokud by se takováto obchodní zóna sjednala, vzniklo by ekonomické seskupení o 40 procent větší než Evropská unie. Organizace APEC vznikla v roce 1989 jako fórum pro aktivizaci obchodní a ekonomické spolupráce asijských a tichomořských států. Jejími členy jsou vedle Spojených států a Číny například Mexiko, Japonsko, Peru, Chile, Kanada a Jižní Korea. Členy APEC je celkem 21 zemí.