Obama: Svět musí mladým nabídnout víc než propaganda radikálů

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Svět musí nabídnout mladým něco smysluplného, aby se nestali obětí teroristických verbířů, uvedl americký prezident Barack Obama. Ten na washingtonské konferenci vystoupí s projevem, ve kterém podle médií vyzve ostatní země, aby kvůli extremistům zintenzivnily práci s mládeží.

„Skupiny jako Al-Káida a IS (Islámský stát) zneužívají zlobu, která v lidech doutná, když cítí, že jim nespravedlnost a korupce brání v šanci na lepší život,“ napsal Obama v článku pro Los Angeles Times. „Svět musí dnešním mladým nabídnout něco lepšího.“

Obama také upozornil, že armáda sama teroristy nezastaví. Zastavit je třeba i ty, kteří v USA a Evropě skrytě verbují a radikalizují mladé lidí. Podle agentury AP se vojenské akce ukázaly jako špatný nástroj v boji proti rozsáhlé propagandě teroristů, kteří se ve velkém zaměřili na sociální sítě, kde úspěšně získávají nové bojovníky a příznivce.

„Za velmi krátkou dobu jsme se dozvěděli mnoho o komunikačních dovednostech teroristických organizací,“ prohlásil dnes na úvod druhého dne konference americký ministr pro vnitřní bezpečnost Jeh Johnson. „Dokážou proniknout do naší společnosti a pokoušejí se zde rekrutovat a inspirovat jedince, kteří se doma mohou uchýlit k násilí,“ dodal.

Začlenění do amerického snu

Obama v konferenci vidí podle AP možnost, jak upoutat pozornost světové veřejnosti na problém skrytého šíření ideologie, která dokáže lidi běžně využívající moderní výdobytky přimět k uřezávání hlav nevěřících, k únosům či ke střelbě v synagoze. Chce také poukázat na některé místní preventivní projekty, mimo jiné i na práci s nespokojenou mládeží, které mohou být uplatněny v širším měřítku.

„Ne vždy jsme k tomu přistupovali správně,“ prohlásil v úterý na úvod konference americký viceprezident Joe Biden. „Ale nyní máme mnoho zkušeností se začleňováním komunit do amerického systému, amerického snu.“

První část konference je věnována jednáním na americké úrovni, ve čtvrtek pak americké ministerstvo zahraničí uspořádá debatu i se zahraničními představiteli. Konference se podle AP účastní zástupci 60 zemí. Seznam Bílý dům nezveřejnil, očekávají se ale účastníci mimo jiné z Británie, Francie, Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Kuvajtu.