Obama: Syrský konflikt ohrožuje bezpečnost USA. Rozhodnutí se ale odkládá

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Situace v syrské občanské válce se po srpnovém chemickém útoku Damašku změnila, což představuje nebezpečí pro bezpečnost Spojených států. V projevu k národu to prohlásil americký prezident Barack Obama. Cílený vojenský úder má podle něj odradit Damašek před použitím chemických zbraní.

Obama chce o nutnosti vojenské odvety proti Sýrii přesvědčit americkou veřejnost, která je z velké části proti intervenci, a v posledních dnech kvůli tomu vystupňoval svou kampaň v médiích.

V dnešním zhruba čtvrthodinovém projevu odsoudil srpnový chemický útok na Syřany, při kterém zemřelo více než 1400 lidí. Spojené státy útok připisují režimu syrského prezidenta Bašára Asada, a chtějí ho za něj potrestat.

„Víme, že Asadův režim je zodpovědný,“ zopakoval šéf Bílého domu to, co američtí představitelé tvrdí již nějakou dobu. „Otázkou je teď zjistit, co jsou Spojené státy a mezinárodní společenství tváří v tvář tomu připraveni dělat,“ sdělil také. USA nejsou světovým policistou, uvedl. V Sýrii jsou ale v sázce americké principy i národní bezpečnost.

Obama žádá čas pro diplomacii

Obama také potvrdil, že požádal americký Kongres, aby odložil hlasováním o použití síly v Sýrii, a umožnil tak hledání diplomatického řešení. Tato možnost se vynořila v pondělí s ruským návrhem na předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Sýrie, která nyní připouští, že chemické zbraně vlastní, s ruským návrhem souhlasí.

„Je příliš brzy nato říct, zda tento návrh uspěje, a jakákoli dohoda musí překontrolovat, že Asadův režim dodržuje své závazky,“ uvedl také americký prezident, který kvůli návrhu hodlá nadále jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obama připomněl, že s šéfem ruské diplomacie se ve čtvrtek sejde americký ministr zahraničí John Kerry. Spojené státy se také budou dál radit s Ruskem a Čínou kvůli chystané rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN, která by vyžadovala odevzdání syrských chemických zbraní.

Americká armáda rovněž od Obamy dostala rozkaz zůstat v současném postavení, aby udržovala tlak na Asada a byla s to „odpovědět, když diplomacie selže“.

Projev u Američanů uspěl

Průzkum Reuters/Ipsos v úterý před Obamovým projevem ukázal, že nesouhlas s možnou intervencí je v USA nadále velmi silný. Podle 62 procent Američanů by armáda v Sýrii zasahovat neměla. Intervenci podporovalo jenom 18 procent dotázaných.

Podle některých korespondentů byl Obamův projev jasný, ale bez vášně a bez nových argumentů. Z rychlého průzkumu CNN/ORC provedeného po Obamově projevu vyplynulo, že 61 procent diváků nastíněný prezidentův přístup k Sýrii podporuje, 37 procent s jeho odpovědí na údajných chemický útok Damašku nesouhlasí.

Radek Palata: Nejde o válku, ale o trest