Obamova popularita poprvé klesla pod 40 procent

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: reuters

Popularita amerického prezidenta Baracka Obamy poprvé klesla pod hranici 40 procent. Vyplývá to z nového průzkumu Gallupova ústavu. Informuje o tom dnes agentura Mediafax s odvoláním na agenturu AFP.

Politický kurz, který drží Obama schvaluje 39 procenta dotázaných Američanů, 54 procent s ním naopak nesouhlasí. Americká média v této souvislosti zdůrazňují, že je to nejnižší důvěra, které se Obama v Bílém domě doposud těšil. Obamovy preference byly přitom ještě nedávno na 53 procentech. Bylo to letos v květunu, kdy americké komando v květnu zabilo Usáma bin Ládina v Pakistánu. Lidé to vnímali jako Obamův úspěch a jeho administrativy.

Za propadem Obamových preferencí je zřejmě trvalé vysoké číslo nezaměstanosti, drahý benzín, obří státní dluh i nedávný verdikt ratingové agentury Standard & Poor's, ve kterém snížila zemi nejvyšší rating AAA. Pří nástupu prezidenta Obamy do úřadu jej přitom podporovalo 69 procent Američanů, píše Mediafax. Telefonický průzkum uspořádal Gallupov ústav ve dnech 11. až 13. srpna. Zúčastnilo se ho na 1500 dospělých Američanů.