OBSE chce vyhlásit v Doněcku lokální příměří

Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří.

Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří. Zdroj: ctk

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) navrhla vyhlásit v oblasti doněckého mezinárodního letiště "lokální příměří" kontrolované kombinovanými hlídkami ukrajinské armády a povstalců. Novinářům v Doněcku to řekl zástupce šéfa ukrajinské pozorovatelské mise OBSE Alexander Hug. Areál letiště je už řadu měsíců místem nejtvrdších bojů znepřátelených stran, které trvají bez ohledu na dvojí vyhlášené příměří.

Návrh padl na doněckém zasedání Společného kontrolního a koordinačního střediska, které má na východě Ukrajiny s podporou OBSE dohlížet na klid zbraní. Vyhlášení příměří 5. září a znovu 9. prosince mělo přispět k zastavení bojů a ukončit hrozivou bilanci obětí, která už překročila hranici 4800 mrtvých.

Podle Huga by příměří na doněckém letišti významně přispělo k celkovému uklidnění situace v Donbasu a pomohlo by obyvatelům okolních obytných čtvrtí, které jsou prakticky denně vystaveny ostřelování z těžkých zbraní. O reakci povstalců a ukrajinské armády na návrh OBSE se zprávy z Doněcku nezmiňují.

Zastavení bojů na východě Ukrajiny má být i hlavním tématem jednání takzvané minské kontaktní skupiny složené ze zástupců Kyjeva, Moskvy, OBSE a separatistů. Podle zpráv ruských médií z ukrajinského Luhansku dostali separatisté od OBSE pozvánku k cestě do Minska na pátek. Jednání jsou prý připraveni se zúčastnit, stanovisko Ruska a Ukrajiny ale neznají.

Na nutnost urychleného svolání minské skupiny dnes v konferenčním telefonickém hovoru upozornili Angela Merkelová, François Hollande a Petro Porošenko. Německá kancléřka a prezidenti Francie a Ukrajiny zejména zdůraznili naléhavou nutnost odsunutí těžkých zbraní od linie fronty, jak to předpokládalo zářijové memorandum z běloruského Minsku. Vyslovili se rovněž pro osvobození všech válečných zajatců.