Ochránci velryb mají proti japonským lovcům bezpilotní letadla

Nishin Maru - loď, na jejíž palubě se ulovené velryby ukládají

Nishin Maru - loď, na jejíž palubě se ulovené velryby ukládají

ČTK
ČTK , krb
Ekologičtí aktivisté z organizace Sea Shepherd Conservation Society nasadili bezpilotní letadla proti japonské velrybářské flotile, která navzdory mezinárodním protestům vyplula počátkem měsíce ke svému každoročnímu lovu k Antarktidě. Úkolem těchto dvou letounů je sledovat pohyb hlavní japonské lodi Jušin Maru, na jejíž palubě se ulovené velryby ukládají, a usnadnit tak manévry ochránců přírody, které jsou namířené proti ní.

Podle mluvčího organizace Sea Shepherd Conservation Society Paula Watsona je pronásledování japonských lodí komplikované vzhledem k rozlehlosti oceánů, ale bezpilotní letadla bezvadně plní potřebnou výzvědnou funkci. Aktivisté díky nim také například vědí, že 720tunový Nishin Maru na své pouti zatím žádnou velrybu neulovila. Zhruba do března má přitom v plánu ulovit 900 plejtváků malých a plejtváků myšoků.

Čtyři japonské lodi se vydaly 6. prosince ze západojaponského přístavu Šimonoseki na výpravu, jejíž oficiální náplní je „vědecký výzkum“ velryb.

Minulá expedice byla ale předčasně ukončena již v únoru, pouze s pětinou plánovaného úlovku. Důvodem byly násilné střety s ekologickými aktivisty.

Japonská flotila proto pro nynější výpravu vyčlenila tři lodi k tomu, aby plavidlo aktivistů co nejúčinněji blokovaly a zabránily jí přiblížit se k Nishin Maru. Ekologové ale mají také v záloze dvě rychlejší lodě, které by svými manévrovacími schopnostmi měly lov notně zkomplikovat.

Lov velryb je pro komerční účely zakázán, Japonsko má výjimku loví pro "vědecké účely"

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Tokiu ale byla udělena výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Lov probíhá v japonských pobřežních vodách a ve vodách Antarktidy.

Kritikové poukazují na to, že maso usmrcených zvířat se v Japonsku prodává na jídlo a vědecký program je pouhou záminkou pro udržení velrybářského průmyslu. Maso končí v restauracích, obchodech i školních jídelnách.