Odpůrci narušili další Trumpův volební mítink, tentokráte v Missouri

protestující při jednom z Trumpových mítinků

protestující při jednom z Trumpových mítinků Zdroj: ctk

Odpůrci favorita republikánského nominačního klání Donalda Trumpa v sobotu narušili volební mítink tohoto kontroverzního miliardáře v Kansas City v americkém státě Missouri. Už v pátek došlo na shromáždění v Chicagu k potyčkách mezi Trumpovými příznivci a odpůrci. V Daytonu v Ohiu se v sobotu za Trumpem pokusil dostat na pódium muž, kterého ale ochranka včas zastavila.

Trumpovi odpůrci byli podle agentury AP v různých částech divadla v centru Kansas City, v němž se konal další z jeho předvolebních mítinků. Akci republikánského uchazeče o křeslo v Bílém domě se snažili narušit hlasitým křikem. Na transparentech v rukou měli hesla jako například „Hlas pro Trumpa je hlasem pro nenávist“. Stovky lidí protestovaly také před budovou divadla, podle CNN policie použila i slzný plyn.

Podle AP se zdál být i samotný Trump překvapený počtem svých odpůrců v divadle. Postěžoval si také, že zabrali místa jeho podporovatelům, kterých se podle jeho slov před budovou shromáždily tisíce.

„Nikam nespěcháme,“ uvedl miliardář s tím, že klidně počká, až protesty v místnosti utichnou. Ochranka nicméně začala podle AP protestující postupně vyvádět a i Trump začal přitvrzovat ve svých výrocích. Své oponenty označil za „odpad“ a pohrozil, že je všechny zažaluje. Přítomné policisty následně vyzval, aby protestující pozatýkali. Zatčení by se totiž podle něj dostalo do jejich záznamů a „to by jim zničilo zbytek života“.

Na volebním shromáždění ve Washingtonu zvítězil Marco Rubio
Na republikánském volebním shromáždění v hlavním městě Washingtonu zvítězil floridský senátor Marco Rubio, těsně za ním skončil guvernér Ohia John Kasich. Dosavadní favorit republikánských klání o nominaci do boje o Bílý dům Donald Trump skončil až třetí. Jednoho delegáta získal v sobotním republikánském hlasování na Guamu texaský senátor Ted Cruz, dalších devět si připsal ve Wyomingu. V demokratických primárkách na Severních Marianách zvítězila nad Berniem Sandersem Hillary Clintonová.

Na sobotním republikánském shromáždění v americké metropoli získal podle odhadů CNN a NBC senátor Rubio 37 procent hlasů, a připsal si tak 10 delegátů. Jen o procento méně a devět delegátů ve Washingtonu vybojoval guvernér Kasich. Trump skončil na třetím místě se 14 a Cruz na čtvrtém z 12 procenty hlasů, což na zisk delegátů nestačilo.

Ve státě Wyoming získal během sobotní republikánské vnitrostranické volby nejvíce delegátů Cruz. Díky zisku 66 procent hlasů si jich připsal devět z 12. Na druhém místě se se ziskem 20 procent hlasů umístil Rubio a teprve na třetím se sedmi procenty dosavadní favorit republikánského klání Trump. Oba získali po jednom delegátovi. O podpoře jednoho z delegátů se rozhodne později.

Kontroverzní miliardář

Mítinky miliardáře Trumpa, který vyvolává ostré reakce svými kontroverzními názory, poznamenaly v posledních dnech střety mezi jeho odpůrci a příznivci. V pátek bylo 32 lidí zatčeno při protestu na akci Trumpovy kampaně v Missouri. Týž den byli při potyčkách v Chicagu zraněni dva policisté a zatčeno bylo pět lidí. Trump kvůli násilí na shromáždění svolaném do sportovní haly chicagské univerzity nevystoupil.

Na mítinku v Kansas City kritizoval Trump kvůli chicagským protestům demokratického kandidáta na úřad prezidenta Bernieho Sanderse: „Jsou to Bernieho fanoušci! Hej, Bernie, srovnej si svoje lidi do latě, Bernie!“ Sanderse Trump označil za „komunistu“ a „zavšiveného“ senátora. Několik protestujících narušilo také Trumpovo předvolební sobotní shromáždění v Clevelandu. Během mítinku v Daytonu v Ohiu se na pódium za Trumpem pokusil dostat muž, ochranka ho ale zadržela.

Prezident Barack Obama v reakci na chicagský incident vyzval kandidáty, aby se zdrželi urážek a nesnažili se rozdělovat společnost. V úterý se budou konat primárky a volební shromáždění demokratů a republikánů v Illinois a také v Ohiu, na Floridě, v Missouri a v Severní Karolíně. O republikánské nominaci se bude rozhodovat rovněž v primárkách na Severních Marianách.