Orbán: Kvóty pro uprchlíky rozšíří terorismus po celé Evropě

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži označil „právo na sebeobranu“ Evropanů za „silnější než všechna ostatní práva“. Řekl rovněž, že teroristé využili nynější masovou migraci a že povinné kvóty pro rozdělení migrantů v EU rozšíří terorismus po celé Evropě.

„Je prokázáno, že teroristé záměrně a organizovaně využili masové migrace, aby se vmísili do davu lidí, kteří opouštějí domovy při hledání lepšího života,“ prohlásil Orbán, známý nekompromisním postojem k imigraci, v projevu předneseném v parlamentu.

„Neříkáme, že každý migrant je terorista, ale nikdo neví, kolik teroristů s imigranty přišlo, kolik jich přichází každý den,“ upozornil rovněž šéf maďarské vlády.

Ve světle tohoto teroristického útoku Brusel nemůže zpochybňovat právo členských států na sebeobranu

Znovu odmítl výčitky kvůli plotu, který Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem a Chorvatskem s cílem zastavit příval migrantů na své území. „Říkají nám, že to nebylo humánní. Ale zeptám se, co je humánnější? Zavřít hranice těm, kteří přicházejí ilegálně, nebo ohrozit život Evropanů? Právo na sebeobranu je silnější než všechna ostatní (práva). Silnější než jakákoli ideologie nebo ekonomický argument,“ prohlásil Orbán.

„Ve světle tohoto teroristického útoku (v Paříži), Brusel nemůže zpochybňovat právo členských států (EU) na sebeobranu,“ řekl dále maďarský premiér. „Povinné kvóty jsou nebezpečné, protože rozšíří terorismus po Evropě,“ dodal.

Vedoucí politici EU v září schválili povinné kvóty pro rozdělení 120 tisíc migrantů mezi členské státy do roku 2017. Proti kvótám se postavilo několik zemí, mezi nimi i Česko, Slovensko a Maďarsko.

„Dokud bude tato vláda dýchat, nebude žádných kvót a nevezmeme zpět žádné migranty,“ zdůraznil rovněž Orbán.