Orešarski jde do bulharského parlamentu pro důvěru

Plamen Orešarski (vlevo) představil prezidentu Rosenu Plevnelievovi svůj kabinet

Plamen Orešarski (vlevo) představil prezidentu Rosenu Plevnelievovi svůj kabinet Zdroj: profimedia.cz

Povolební napětí v Bulharsku se zmírňuje a v zemi se rýsuje stabilní vláda. Designovaný premiér podporovaný socialisty Plamen Orešarski představil prezidentovi Rosenu Plevnelievovi svůj kabinet. Parlament by měl o důvěře ministerskému týmu složenému z odborníků a levicových politiků hlasovat dnes.

„Jsem přesvědčen o tom, že profesionálové, které jsem vybral, v krátké době stabilizují veřejný a ekonomický život a vytvoří podmínky pro hospodářský růst,“ prohlásil Orešarski. Zavázal se k zachování nízkého rozpočtového schodku a nezvyšování veřejného dluhu.

Představil už také poměrně ambiciózní plán, jenž má mimo jiné pomoci nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Slibuje udržet nízké daně. Lidé pracující za minimální mzdu mají být od daně osvobozeni zcela. Výše minimální odměny má přitom od příštího roku stoupnout. Růst mají také příspěvky na děti. Snížit by se naopak postupně měly náklady na elektřinu.

Vláda se takřka s jistotou může spolehnout na podporu socialistů a Hnutí za práva a svobody, jež hájí zájmy turecké menšiny. K většině jim ale jeden hlas chybí. Občané za evropský rozvoj Bulharska expremiéra Bojka Borisova se zřejmě vysloví proti kabinetu. Záležet tedy bude na nacionalistické Atace. Je pravděpodobné, že se její poslanci k hlasování nepřihlásí, a umožní tak kabinetu projít.

Sestavování ministerského týmu se neobešlo bez komplikací. Jako problémové se ukázalo hlavně obsazení nového postu ministra pro investiční plánování. Po zveřejnění nominací se na sociálních sítích objevila nařčení, že původní Orešarského kandidát byl zapletený do ilegálních staveb na pobřeží Černého moře. Kontroverze provázejí i „náhradníka“ Ivana Danova. Odpůrci mu vytýkají napojení na stavební firmu známou pochybnými praktikami.

Lidé svolali na včerejší večer demonstraci, která měla na sporná jména upozornit pod sloganem: Nechceme, aby se mafiáni stali ministry naší země.