Panama už není daňovým rájem. Aspoň pro Evropskou unii

Panama, ilustrační foto

Panama, ilustrační foto Zdroj: Zuzana Salz

Osm zemí vyřadila Evropská unie z černé listiny daňových rájů poté, co se zavázaly ke změně své daňové politiky. Jde o Panamu, Jižní Koreu, Tunisko, Barbados, Grenadu, Macau, Mongolsko a Spojené arabské emiráty. Návrh Evropské komise potvrdili ministři financí bloku. 

Země se přesunou na takzvanou šedou listinu. Ta shromažďuje jména zemí, které reformují své daňové postupy, aby splňovaly mezinárodní normy. Daňovou politiku těchto zemí bude Evropská unie i nadále sledovat. 

Černou listinu přijaly země Evropské unie v prosinci roku 2017. Zahrnovala 17 států, které dnes čelí omezenému financování ze strany Unie.

"Média, nevládní organizace i občané musejí mít možnost tyto závazky kontrolovat. Musíme daňové ráje skutečně potírat," podotkl Pierre Moscovici, evropský komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla.

Na šedé listině důkladně sledovaných států je nyní přes pět desítek zemí. Jejich skutečná spolupráce se podle komisaře na konci roku porovná s tím, co EU a jejím členům nyní slíbily. Výsledkem bude buď jejich úplné vyřazení z celého procesu, nebo zpětný přesun na černou listinu.

Podle komisaře se unie také musí zamyslet nad sankcemi. "Ty státy, které jsou na černé listině, musejí čelit sankcím," uvedl. EU ze své strany může například rozhodnout o tom, že blok a jeho finanční instituce nebudou v zemích uvedených v seznamu provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.