„Paříž změnila vše“. Bavoři žádají konec vstřícnosti vůči uprchlíkům

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka Zdroj: ctk/ap

Politici z bavorské CSU zesilují tlak na německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby ukončila svou politiku „otevřených dveří“ vůči uprchlíkům. Pařížské útoky podle menšinového koaličního partnera vládní CDU podtrhly nutnost přísnějších opatření na kontrolu přílivu imigrantů.

„Časy nekontrolované imigrace a ilegálních přechodů hranic nemohou pokračovat beze změn. Paříž všechno změnila,“ řekl listu Welt am Sonntag bavorský ministr financí Markus Söder. „CSU stojí za kancléřkou, ale bylo by dobré, kdyby Angela Markelová uznala, že otevření hranic na neomezenou dobu byla chyba,“ dodal.

Berlín potvrdil, že mezi 129 oběťmi teroristických útoků v Paříži byl i jeden německý občan. Vláda je povinna postarat se o své vlastní lidi, komentoval to Söder s tím, že Německo potřebuje novou strategii, která by stanovovala strop pro nově příchozí imigranty.

Ministr také navrhl, že v situaci, kdy Evropská unie nedokáže chránit své vnější hranice, by se Německo mělo o svou bezpečnost postarat samo, i kdyby to mělo znamenat uzavření hranic.

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer patří mezi dlouhodobé kritiky imigrační politiky německé kancléřky. Po pařížských útocích spolu s jeho saským kolegou Stanislawem Tillichem vyzvali ke zpřísnění bezpečnostních opatření v Německu.