Plakátový boj: Rakouské strany se spojily proti kandidátovi Svobodných

Alexander Van der Bellen představuje svou prezidentskou kampaň

Alexander Van der Bellen představuje svou prezidentskou kampaň Zdroj: profimedia.cz

Rakouští socialisté před druhý kolem prezidentských voleb podpořili Alexandera Van der Bellena. SPÖ nezávislému kandidátovi, kterého podporují Zelení, přenechala 350 plakátových ploch ve Vídni. Svobodní (FPÖ), jejichž kandidát Norbert Hofer se po prvním kole voleb stal překvapivým favoritem, to považují za „nezákonnou podporu“.

SPÖ a Van der Bellenův tým obvinění odmítají, podle nich převod inzertních ploch povolil příslušný odbor vídeňského magistrátu. „Vídeňská SPÖ v dopisu spolku Spolu za Van der Bellena nevznesla proti využití ploch žádnou námitku,“ uvedl tým bývalého předsedy Zelených.

Van der Bellen tak nyní ve Vídni disponuje celkem 1100 trojhrannými reklamními stojany, což je maximum, jaké umožňuje volební zákon.

Faymannův vysněný prezident

Svobodní považují tah svých politických oponentů za protiprávní. „Alexander Van der Bellen je vysněným prezidentem (rakouského kancléře za SPÖ Wernera) Faymanna. Proto SPÖ poskytla Zeleným prostřednictvím tisíců plakátů ilegální podporu,“ řekl deníku Österreich Herbert Kickl, šéf Hoferovy volební kampaně.

Také vídeňský šéf SPÖ Georg Niedermühlbichler se hájí povolením z magistrátu. Úředníci podle něj již převedené reklamní stojany označili kontrolními štítky Van der Bellenovy kampaně. FPÖ ovšem tvrdí, že některé reklamní plochy stále nesou štítek socialistů a Van der Bellen je tak nesmí používat.

Hlavně ne Hofer

SPÖ se nijak netají tím, že cílem převodu reklamních ploch je zabránit úspěchu kandidáta krajně pravicové FPÖ poté, co její vlastní kandidát Rudolf Hundstorfer v prvním kole voleb propadl, když získal jen něco přes 11 procent hlasů. „Udělali jsme to rádi,“ prohlásil Niedermühlbicher.

Hofer v prvním kole voleb získal 35 procent hlasů a stal se tak favoritem na zisk prezidentského úřadu. Do druhého kola s ním postoupil Van der Bellen s 21 procenty hlasů.