Poláci budují největší armádu v Evropě, počet profesionálních vojáků chtějí zdvojnásobit

Polsko se rozhodlo, že vybuduje největší armádu v Evropě

Polsko se rozhodlo, že vybuduje největší armádu v Evropě Zdroj: profimedia.cz

Polsko se rozhodlo, že vybuduje největší armádu v Evropě
2
Fotogalerie

Polsko se rozhodlo, že vybuduje největší armádu v Evropě. Varšava uzavírá masivní zbrojní kontrakty se Spojenými státy a Jižní Koreou, čímž si zajistí pozici kontinentálního hegemona, alespoň co se pozemních sil týká. Polsko plánuje provozovat téměř 1300 tanků a zhruba 1000 samohybných houfnic, čímž získá větší armádu obrněnců, než má Velká Británie, Francie, Německo a Itálie dohromady a v některých ohledech překonají Poláci i velmoci.

Současná trajektorie masivního budování ozbrojených sil v Polsku není nijak překvapivá. K jejímu urychlení výrazně přispěla i válka na Ukrajině a ostudně slabý postoj Německa a Francie, ale Poláci k této pozici směřují dlouhodobě. 

Polská podezřívavost k Rusku má velice hluboké a historicky vysoce oprávněné kořeny, do jisté míry se dá říct, že Polsko se dodnes plně nezotavilo ze šrámů, které utržilo od Ruska v posledních třech stoletích. Polsko je ale stejně tak dlouhodobě podezřívavé k chudokrevné a vysoce naivní postuře, kterou ve vztahu k bezpečnosti přijalo francouzsko-německé těžiště Evropy. Na rozdíl od tohoto bloku Polsko netrpělo iluzí, že konvenční pozemní válka je věcí minulosti, a tak už před ruskou akcelerací konfliktu na Ukrajině, se kterou sdílejí 500 kilometrů dlouhou hranici, počítali Poláci s tím, že se mohou reálně stát zemí v první linii. 

VIDEO: Aktivní zálohy Armády ČR trénovali ochranu elektrické rozvodny

Video placeholde
• Hynek Zdeněk

Ministr obrany Blaszczak a premiér Morawiecki to komentovali slovy, že Varšava potřebuje vojsko budící takový respekt, aby už dopředu odradilo jakéhokoli útočníka. A pokud to dokáže v následujících letech ufinancovat, k takové síle nyní Polsko opravdu směřuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!