Policie propustila dva zatčené kvůli přestřelce v Bruselu, po další dvojici pátrá

Zásah policie v Bruselu (15. března 2016)

Zásah policie v Bruselu (15. března 2016) Zdroj: CTK

Ozbrojeným mužem, jehož zabil policejní odstřelovač při úterním zásahu na bruselském předměstí, je pětatřicetiletý Alžířan Mohamed Belkaid. Byl evidován pouze v souvislosti s krádeží z roku 2014 a v zemi pobýval nelegálně, uvedla prokuratura. Dva podezřelý muži jsou stále na útěku, jejich totožnost není známa a policie po nich dál intenzivně pátrá. Dva podezřelé, kteří byli zatčeni v úterý, dnes ale vyšetřovatelé propustili.

Belgický premiér Charles Michel místním médiím řekl, že policejní operace budou pokračovat „v příštích hodinách i dnech“. Přesto se v zemi nebude zvyšovat dosavadní bezpečnostní stupeň, a vyzval obyvatele, aby zachovali klid. Připustil ale, že v Bruselu i jinde může v současnosti dojít k teroristickému útoku. Michel ujistil, že bezpečnostní síly pracují na likvidaci každé možné hrozby.

Byt přišla v úterý šestice belgických a francouzských policistů zkontrolovat v rámci vyšetřování loňských teroristických atentátů v Paříži. Když do něj odpoledne vešli, začali dva lidé na policisty střílet.

„Díky rychlé reakci policistů, kteří palbu okamžitě opětovali, nedošlo na nejhorší,“ řekl zástupce prokurátora Thierry Werts. Lehké zranění podle něj při akci utrpěli tři policisté, z toho jedna Francouzka.

Jednoho ze střelců zlikvidoval elitní policejní odstřelovač ve chvíli, kdy se muž chystal pálit z okna po policistech. Dvě osoby, které byly rovněž v bytě v okamžiku přestřelky, se daly na útěk a policie po nich pátrá. V bytě našla policie po skončení operace vlajku takzvaného Islámského státu, islamistickou literatura, automatickou zbraň typu kalašnikov a zásobu munice. Žádné výbušniny tam nebyly.