Policie zastřelila ozbrojence, který útočil v německém kině

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Niels Noordhoek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německá policie zneškodnila ozbrojence, který dnes odpoledne střílel v kině v německém městě Viernheim. Agentuře DPA to dnes řekla policejní mluvčí, podle níž byl pachatel zastřelen. Rukojmí, která muž držel, se podle ní podařilo osvobodit nezraněná. Podle serveru deníku Bild ale bylo při incidentu zasaženo 25 lidí slzným plynem.

Muž se střelnou zbraní a nábojovým pásem vešel do kina v obci nedaleko porýnského Mannheimu krátce po patnácté hodině. Podle serveru deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung měl na obličeji masku a nejméně čtyřikrát vystřelil. Podle Bildu po výstřelech utekly z kina desítky křičících lidí a muž se zabarikádoval v sále.

Na místo dorazily speciální policejní jednotky z Frankfurtu nad Mohanem a okolí kina uzavřely. Poté zasáhly proti muži, který kolem sebe shromáždil několik rukojmí. Při zásahu došlo podle policejní mluvčí k nebezpečné situaci, a proto ze strany policie padly výstřely. Nikdo kromě ozbrojence ale střelné zranění neutrpěl.

Podle hesenského zemského ministra vnitra Petera Beutha zatím není jasné, zda byla útočníkova zbraň nabita ostrými náboji.
Motiv činu policie zatím nezná. DPA s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že incident patrně nemá teroristické pozadí. Muž podle jejích informací působil zmateně a jednal sám.

Střelecké incidenty nejsou v Německu příliš obvyklé a když k nim dochází, zpravidla za nimi bývá vyřizování účtů mezi lidmi, kteří se navzájem znají. K zatím poslední velké střelecké tragédii došlo v roce 2009 v jihoněmeckém Winnendenu, kde sedmnáctiletý mladík zabil devět studentů a tři učitelky na své bývalé škole a další tři náhodné oběti, než po přestřelce s policií spáchal sebevraždu.