Pomalé snižování dluhu, slabý růst. Fitch možná Finsku sníží rating

Helsinki

Helsinki Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Niklas Sjoblom via Flickr

Agentura Fitch zhoršila výhled ratingu Finska na negativní, což znamená, že by rating mohla v příštích měsících snížit. Své rozhodnutí odůvodnila slabým výhledem ekonomického růstu. Finsko je jednou z mála členských zemí eurozóny, která má nejvyšší rating AAA.

Finská ekonomika klesla tři roky po sobě a očekává se, že v příštích několika letech bude oživovat jen zvolna. Vládní koalice také učinila pouze malý pokrok v ekonomických reformách, které mají snížit dluh.

Ekonomický růst země se stále ještě nevrátil na úroveň z roku 2008, tedy do doby před začátkem krize. Může za to pokles vývozu kvůli krizi v eurozóně, potíže v odvětví mobilních telefonů a papírenském průmyslu a krize na Ukrajině, která zhoršila vztahy mezi Západem a Ruskem, jedním z hlavních finských vývozních trhů.

„Kombinace strukturálního poklesu klíčových průmyslových sektorů a ubývající pracovní síla vedly k prudkému snížení růstu produktivity a odhadu potenciálního ekonomického růstu,“ uvedli analytici Fitch v prohlášení.

Rating snížil i Standard & Poor's

Rating Finsku z nejvyšší možné známky již loni v říjnu snížila agentura Standard & Poor's. U té má Finsko nyní známku AA+, napsala agentura Reuters.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.