Povodně ve Slovinsku mají už šest obětí, některé oblasti jsou stále odříznuté od světa

Následky povodní ve slovinských Korutanech

Následky povodní ve slovinských Korutanech Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Záplavy ve Slovinsku
Záplavy ve Slovinsku
Záplavy ve Slovinsku
Záplavy ve Slovinsku
Záplavy ve Slovinsku
7
Fotogalerie

Rozsáhlé přívalové deště a následné záplavy ve Slovinsku si vyžádaly už šest obětí na životech. Záchranáři se ale stále nedostali do některých oblasti, tragická bilance pohromy tak ještě může růst. V podmáčeném terénu nyní hrozí další sesuvy půdy. 

Záplavy zničily řadu silnic, mostů a domů a způsobily škody odhadem za půl miliardy eur. Zasaženy byly dvě třetiny území Slovinska. Podle slovinské meteorologické služby v zemi za necelý den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc.

Slovinský premiér Robert Golob v sobotu prohlásil, že jeho země čelí největší přírodní katastrofě ve své historii.

Některé oblasti zůstávají zaplavené a řada silnic je stále uzavřena. Tam, kde voda odtekla, po sobě zanechává spoušť, bahno a sutiny. V postižených oblastech zůstává kvůli podmáčené půdě vysoké riziko sesuvů. Ty již ve velkém rozsahu postihly zejména hornatou oblast slovinských Korutan a v údolí řeky Savinja rovněž na severu země.

Tisíce lidí musely opustit zaplavené oblasti. V sobotu večer evakuovaly kvůli protržení hráze na řece Mura asi 500 lidí z obce Dolnja Bistrica. Ohroženo bylo podle místních médií až deset obcí. Do bezpečí začaly úřady převážet také některé obyvatele z údolí řeky Meža na severozápadě země, a to kvůli hrozícím sesuvům půdy, píše slovinská agentura STA.

Česká ambasáda ve Slovinsku nemá žádnou zprávu o případném zranění či úmrtí českého občana. Někteří Češi ale uvázli v ubytovacích zařízeních a několik jich bylo evakuováno vrtulníky, řekl velvyslanec Juraj Chmiel České televizi. Ambasáda v Lublani v kontaktu s pěti Čechy, kteří se teď nedostanou z ubytování.

Bleskové záplavy jsou hlášeny i z jižního Rakouska. Agentura APA v neděli  informovala o první oběti záplav v zemi - člověk spadl do rozvodněné řeky Glan. Ve spolkové zemi Korutany bylo asi 80 lidí nuceno dočasně opustit své domovy.