Při obchodech Trumpa s Rusy se mohly prát špinavé peníze, tvrdí americký byznysmen

Americký prezident Donald Trump jednal se senátory o migrační reformě

Americký prezident Donald Trump jednal se senátory o migrační reformě Zdroj: Reuters

K praní peněz mohlo dojít, když společnost Trump Organisation zastřešující byznys amerického prezidenta prodávala nemovitosti ruským občanům. Naznačuje to výpověď zakladatele firmy Fusion GPS, jejíž přepis zveřejnil výbor pro kontrolu činnosti tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů. Společnost Trump Organisation toto nařčení odmítla a označila jej za nepodložené.

Firma Fusion GPS se během kampaně před prezidentskými volbami v USA podílela na vypracování spisu o údajných prohřešcích a kompromitujících slabinách tehdejšího kandidáta a nynější hlavy státu Donalda Trumpa. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Přepis (Simpsonovy výpovědi) odhaluje vážné podezření, že Trump Organisation mohla být zapojena do praní peněz s ruskými občany," uvedl člen Sněmovny reprezentantů, demokrat Adam Schiff.

"(Simpson) neposkytl důkazy a to pokládám v této věci za podstatné. Vyslovil podezření," řekl televizi CNN další demokratický zákonodárce Jim Hines.

Možné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb prověřují tři výbory Kongresu. Kauzu nezávisle objasňuje i zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterého úkolem pověřilo ministerstvo spravedlnosti. Moskva popírá, že by se snažila americké volby ovlivnit.

Simpson ve své výpovědi uvedl, že jeho společnost pečlivě prozkoumala prodeje bytových domů ve městech New York, Miami, Panama a Toronto.

"V řadě transakcí nebylo jasné, kdo nemovitost kupuje," uvedl Simpson. "Někdy došlo ke koupi a následnému prodeji nemovitosti, ale cena, za niž byly nemovitosti prodány, byla výrazně nižší než ta, za jakou byly pořízeny. Nedávalo nám to smysl," rozvedl Simpson.

"Vypozorovali jsme opakující se schéma koupě a následného prodeje (nemovitostí), které v nás budilo dojem, že docházelo k praní peněz.

Alan Garten, vedoucí právního oddělení společnosti Trump Organisation, uvedl, že transakce, na něž Simpson odkazoval, se týkaly nemovitostí, jimž Trump propůjčil své jméno, ale nevlastnil je, nestavěl ani neprodával.

"Tato obvinění jsou naprosto nesmyslná a v mnoha ohledech nepodložená," řekl Garten.