Primárky v Arizoně vyhrála Clintonová, v Utahu zvítězil Sanders

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/AP

Republikánské primárky v Arizoně vyhrál miliardář Donald Trump, v demokratickém táboře zvítězila Hillary Clintonová, uvedla agentura AP. V Utahu pak mezi demokraty získal více hlasů naopak vermontský senátor Bernie Sanders.

Donald Trump si nejspíš přízeň voličů v Arizoně získal svým tvrdým protiimigrantským postojem, což je pozice, která je mezi obyvateli tohoto amerického státu velmi populární. Díky vítězství získal všech 58 delegátů.

Trump do Arizony zamířil v rámci kampaně celkem třikrát a měl podporu tamní bývalé guvernérky Jan Brewerové. Realitní magnát porazil další republikánské kandidáty Teda Cruze, který stát na americko-mexické hranici navštívil na poslední chvíli ještě o víkendu. Další z republikánů John Kasich v Arizoně svou kampaň nevedl.

Pokud jde o součty v táboře demokratů v Arizoně, podle předběžných výsledků získá Hillary Clintonová nejméně 40 delegátů. Její rival Bernie Sanders jich pak bude mít nejméně 16. V Utahu by měl naopak Sanders obdržet nejméně 18 delegátů, zatímco bývalá šéfka americká diplomacie jich bude mít nejméně pět.

Republikáni stále hlasují v Americké Samoi a demokraté v Idahu.

Profil: Multimiliardář Trump nikdy nemá dost