Protesty zachvátily 30 bosenských měst, hrozí největší nepokoje od konce války

Nepokoje v bosenských městech

Nepokoje v bosenských městech Zdroj: ctk

Nepokoje v bosenských městech
Nepokoje v bosenských městech
Nepokoje v bosenských městech
Nepokoje v bosenských městech
Nepokoje v bosenských městech
5
Fotogalerie
Vlna protestů proti stoupající nezaměstnanosti a chudobě, které začaly ve středu v Tuzle a hrozí přerůst v největší sociálně motivované nepokoje od skončení války z 90. let, se dnes podle médií rozšířila do třicítky měst po celé Bosně. Hlášeny jsou desítky zraněných. Ochromujícími granáty a gumovými projektily zasáhla policie v Sarajevu, kde protestující vtrhli do sídla regionálních úřadů a podpálili ho.

Demonstrace začaly v Tuzle na severovýchodě Bosny ve středu a na šest tisíc lidí v nich pokračovalo i ve čtvrtek. Večer se ale situace přiostřila, když na policisty začalo létat kamení, vajíčka a světlice. Strážci pořádku reagovali slzným plynem, a když radikální část demonstrantů začala rozbíjet výlohy a zapalovat odpadkové koše, dav rozehnali. Na 130 lidí utrpělo zranění.

List Dnevni Avaz napsal, že v Tuzle se dnes sešlo kolem 13 tisíc lidí. Zástup se odpoledne vydal od vyhořelé budovy regionální vlády k sídlům dalších institucí, včetně soudu a prokuratury.

Ze solidarity s Tuzlany vyšly ve čtvrtek do ulic stovky obyvatel i v dalších městech především bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) - Sarajevu, Mostaru, Zenici a Bihači. Také v Sarajevu se ve čtvrtek demonstranti střetli s příslušníky bezpečnostních sil, z nichž čtyři byli podle sdělení policie se zraněními převezeni do nemocnice.

Dnes už se protesty rozlily podle některých médií až do 33 měst nejen ve federaci, ale i v Republice srbské, včetně její metropole Banja Luky, kde ale manifestace proběhla v klidu. Demonstruje se i v autonomním kantonu kolem Brčka, kde nespokojenci podle deníku Dnevni Avaz zajali starostu, který se snažil situaci uklidnit.

Demonstrace odrážejí rostoucí nespokojenost s neustálým hašteřením politiků, které trvá od konce války z let 1992-1995 a blokuje řízení země a ekonomický rozvoj. Řada státních firem po privatizaci zkrachovala a další je následují. Mnoho lidí tak přišlo o práci a zemí se šíří chudoba. Míra nezaměstnanosti v Bosně dosáhla 27,5 procenta a podle Reuters je na Balkáně nejvyšší.

Na základě daytonských mírových dohod, které v roce 1995 ukončily občanskou válku, tvoří Bosnu dvě výrazně autonomní entity - FBaH a RS. Kromě nich existuje správní celek kolem města Brčko na severu země, protože se FBaH a RS nedokázaly dohodnout, komu připadne.