Putin má prý přístup k penězům firmy sankciovaného oligarchy Timčenka

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu)

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu) Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin možná má přístup k finančním zdrojům ropné společnosti Gunvor, v níž měl do tohoto týdne výrazný podíl oligarcha Gennadij Timčenko. Tvrdí to americké ministerstvo financí.

Timčenko je jedním z mužů, vůči nimž USA zavedly sankce kvůli ruské anexi Krymu. Oligarcha však podle firmy se sídlem v Ženevě svůj 45procentní podíl ve středu, den před rozšířením seznamu sankciovaných osob, přenechal svému společníkovi Torbjornu Törnqvistovi. Agentura Reuters naznačila, že právě Timčenkovo jméno je možná nejzajímavější součástí seznamu osob, na něž se vztahují americké sankce, které znamenají mimo jiné zmrazení majetku.

Může za to jediná věta ve zdůvodnění opatření: „Timčenkovy aktivity v energetickém sektoru mají přímé napojení na Putina. Putin má v Gunvoru investice a možná má přístup k peněžním zdrojům Gunvoru,“ uvedlo americké ministerstvo financí.

Čtvrtý obchodník s ropou na světě

Ministerstvo však odmítlo upřesnit, jaké konkrétní informace má o Putinových investicích ve firmě a jaký druh přístupu by šéf Kremlu mohl k penězům Gunvoru mít.

Firma, která kontroluje zhruba tři procenta světového obchodu s ropou a je čtvrtou největší firmou obchodující s touto surovinou, kategoricky odmítla, že by ruský prezident byl přímo nebo nepřímo zapojen do jejího byznysu.

Timčenko několikrát popřel, že by mu Putin pomáhal s vybudováním ropného impéria, byť nepopírá dlouholeté přátelství s prezidentem. Po prodeji Timčenkova podílu je nyní většinovým akcionářem ve společnosti Törnqvist. Údajně nyní drží 87 procent akcií.

Jana Havligerová: Útoky na Putina se v české politice nenosí

EU počítá možné ztráty, sankce vůči Rusku jsou zatím nepravděpodobné