Putin se prý chystá omilostnit i členky Pussy Riot

Jedna z vezněných členk Pussy Riot Naděžda Tolokonniková

Jedna z vezněných členk Pussy Riot Naděžda Tolokonniková Zdroj: Profimedia.cz

Vladimir Putin schválil návrh amnestie, kterou by měl vyhlásit k 20. výročí přijetí federální ústavy Ruska ve čtvrtek 12. prosince. Podle deníku Izvestija by se na svobodu mohlo dostat 20 až 22 tisíc lidí. Interfax počítá až s 25 tisíci lidmi. Údajně by mezi nimi měly být také členky feministické punkové skupiny Pussy Riot. Jiné zdroje tvrdí, že na svobodu by se mohl dostat i Chodorkovskij.

Trojice dívek skončila v trestaneckých lágrech za své provokativní vystoupení v moskevském chrámu Krista spasitele, kde odehrála skladbu s názvem „Bohorodičko vyžeň Putina“. Jedna z obviněných byla loni na podzim propuštěna po té, co ji odvolací soud v Moskvě zrušil nepodmíněný dvouletý trest. Zbylé dvě dívky zůstávají i přes protesty ve vězení. Nyní by měly být amnestovány, tvrdí Izvestija. Předčasné ukončení trestu by ovšem bylo spíš symbolické - Marija Aljochinová a Naděžda Tokolonnikovová si svůj dvouletý trest odpykají příští rok v březnu.

Přitom ještě v minulém týdnu premiér Dmitrij Medveděv vzkázal, že právě členkám Pussy Riot se amnestie určitě vyhne. Úřady podle jeho slov musejí brát na zřetel také názor veřejnosti. Ten byl podle Medveděva jasný - lidé nechtějí odpouštět lidem, kteří spáchali násilné zločiny a protispolečenské trestné činy včetně výtržností. „Nesedí za své politické přesvědčení. Odpykávají si tresty či jsou ve vazbě, protože hrubě narušili veřejný pořádek,“ prohlásil druhý muž Ruska začátkem prosince.

Amnestie i pro aktivisty Greenpeace

Obdobně Medveděv hovořil také o aktivistech, kteří byli zatčeni při demonstraci proti návratu Vladimira Putina do Kremlu a souzeni za údajné útoky na policisty. Podle posledních informací deníku Izvestija by se však amnestie měla týkat i jich. Mezi amnestovanými se prý objeví také aktivisté environmentalistické organizace Greenpeace, kteří jsou zadržováni kvůli pokusům nalodit se na ruskou ropnou těžební plošinu v Barentsově moři.

Případ demonstrantů z Bolotného náměstí
Mezi osvobozenými by měli být účastníci protestů na Bolotném náměstí v květnu 2012, den před inaugurací prezidenta Putina. Zadržení se měli dopustit násilností vůči policii. V případu bylo nakonec zatčeno a odsouzeno 27 lidí. Jeden z nich spáchal sebevraždu.
Případ aktivistů Greenpeace
Třicítku aktivistů Greenpeace zadržely ruské ozbrojené síly koncem září, když se z lodi Artic Sunrise pokoušeli připevnit transparenty na ruskou ropnou plošinu Prirazlomnaja v Barentsově moři.

V propuštění však nemohou doufat jiní „známí“ vězni. Amnestie se prý nebude týkat například nedávno odsouzeného opozičního předáka Alexeje Navalného, píše Izvestija. Tomu před měsícem soud vyměřil pětiletou podmínku za údajnou zpronevěru. Na svobodu údajně nevyjde ani bývalý nejbohatší Rus a ředitel ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij, který si odpykává trest za údajné daňové podvody a zpronověru. Podlě některých zdrojů by se ale amnestie mohla týkat i Chodorkovského.

Úřad prezidenta: Všechny úvahy jsou předčasné a unáhlené

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov zatím všechny spekulace utnul s tím, že jsou předčasné, unáhlené a nesprávné. Putin sice právě dnes schválil návrh na amnestii, který mu předložila prezidentská rada pro lidská práva. Obsah amnestie ale bude podle Peskova teprve upřesněn včetně kategorií trestanců, kteří mají šanci na milost.

Šéf prezidentské rady Michail Fedotov dnes nicméně Peskovovy rady nedbal a prohlásil, že na seznamu amnestovaných by Chodorkovskij, Aljochinová i Tolokonnikovová mohli být. Podle agentury Reuter by jejich propuštění na svobodu mohlo být okázalým Putinovým gestem před únorovou zimní olympiádou v Soči.

Amnestie k výročí přijetí federativní ústavy Ruska
Amnestii by měl ruský parlament vyhlásit k dvacátému výročí přijetí ústavy, které připadá na 12. prosince. Podle médií by mělo jít o největší plošnou milost za posledních dvacet let. Medvěděv podotkl, že se amnestie nechystá pro jednotlivce, ale pro určité kategorie trestanců, a tak netřeba myslet na ty, kterým „se poštěstilo dostat se do záře reflektorů“, ale starat se o 700 tisíc „prostých“ vězňů, zejména pak o nejzranitelnější z nich, jako jsou penzisté, těhotné ženy či nezletilci.

Dvouletý trest pro Pussy Riot se Kremlu vymstí. Pověst Ruska ve světě citelně utrpí